Čí jsou Brdy? Naše, zní ze středních i západních Čech

Plzeň/Praha – Komu připadne vojenský újezd Brdy, až ho opustí armáda? Představitelé Plzeňského a Středočeského kraje se na tom nemohou shodnout. Plzeňský kraj by chtěl, aby dnešním vojenským újezdem procházela krajská hranice. S tím také počítá vládní návrh, kterým se bude zabývat parlament. Středočeši naopak Brdy nechtějí dělit a doufají, že jim zůstane celé území.

O budoucnosti dnešního Vojenského újezdu Brdy jednali hejtmani Plzeňského a Středočeského kraje Milan Chovanec a Josef Řihák. Zabývali se i vládním návrhem na rozdělení území mezi oba regiony, přičemž 38 procent Brd by mělo připadnout Plzeňskému kraji. To také podporuje západočeský hejtman, podle kterého část dnešního újezdu patřila k plzeňskému území po víc než 600 let. „Shodli jsme se na všem s výjimkou rozdělení tohoto území mezi dva kraje. Nejedná se o to, že bychom nabývali nějaký majetek, ale je to pouze o správním členění a my tuto pozici hájíme v zájmu našich obcí, kterou jasně deklarovali starostové,“ řekl Milan Chovanec.

Středočeský hejtman Řihák ale také prosazuje svou, přestože nemá podporu vlády. Rovněž se přitom odvolává na dávné územní hranice. „Trváme na tom, abychom nepřišli o kus krásného území, které nám historicky patří,“ uvedl Josef Řihák. Střední Čechy by se podle něj o území ve všech ohledech postaraly.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Ačkoli se hejtmani neshodli na tom, zda by měly být Brdy rozděleny mezi dva regiony, nebo ponechány celistvé, mají jasno, jak s územím naložit – chtějí, aby na místě vojenského újezdu vznikla chráněná krajinná oblast. Začali také připravovat pracovní skupinu, jež se bude zabývat problémy, které se už nyní v dosluhujícím újezdu objevují. Středočeský hejtman připomněl, že do okrajových enkláv újezdu již několik let mohou cyklisté. Nikdo se však nestará o úklid a po jednostopých turistech se vrství odpadky. Chovanec zase upozornil na to, že oba kraje budou muset ještě jednat s vládou o vyčištění oblasti od nevybuchlé munice a zátěže. „Odhaduje se, že vyčistění prostoru může stát až kolem 1,5 miliardy korun, na což ani jeden kraj nemá peníze,“ upozornil.