Městské domy v Hradci Králové si nárokuje konkurzní správce

Hradec Králové - Nepříjemný dopis našli ve schránkách obyvatelé bytových domů na královéhradecké Pražské třídě. Domy si nárokuje konkurzní správce zkrachovalé stavební společnosti MERA-CZECH. Obyvatelé přitom byty už několik let splácejí městu a zhruba za deset roků by měly být jejich. Teď se bojí, že o majetek přijdou.

Bytové domy pro město Hradec Králové začala firma MERA-CZECH stavět před třinácti lety. Ještě v průběhu prací zkrachovala a podle katastru je teď jediným vlastníkem město, které nároky konkurzního správce odmítá. Podalo proto vylučovací žalobu. „Město Hradec Králové v minulosti vyřešilo všechny majetkoprávní vztahy se společností, která prováděla stavbu,“ sdělil vedoucí odboru správy majetku města Ondřej Votroubek.

Domy však chce použít konkurzní správce zkrachovalé stavební firmy MERA-CZECH na zaplacení dluhů. Uvedl, že o vlastnictví domu jsou pochybnosti, a proto je do tzv. konkurzní podstaty zapsat musel. Téměř padesát rodin teď žije v nejistotě. Rozhodovat bude soud, magistrát verdikt očekává do konce března.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)