Obce poškozené srpnovou bouří na peníze stále čekají

Dub (Prachatice) - Dvacítka jihočeských obcí poškozená loňskými bouřemi stále nedostala kompenzace ze státní pokladny. Na obnovu majetku žádají obce dohromady 30 milionů korun. Peníze zatím nedostal ani Dub u Prachatic. Místním chybějí statisíce za opravu bouří zničené malotřídky. Museli proto zastavit i další naplánované opravy. Úředníci ministerstva ale už slíbili, že obce vyplatí každým dnem.

Dub zasáhla bouře 5. srpna. Strhla školní střechu, voda z přívalových dešťů protekla až do přízemí a zničila dvě třídy a tělocvičnu. Dnes se ve třídách znovu učí. Oprava školy vyšla na 550 tisíc, pojišťovna po necelých dvou měsících poslala do obecní pokladny 300 tisíc. Na přislíbené peníze ze státní kasy ale obec čeká už půl roku.

V Dubu, který má 6milionový rozpočet, tak museli zastavit některé plánované opravy. „Byly to třeba některé chodníky v naší obci a také rekonstrukce hřbitovní zdi,“ uvedl Václav Novák (NEZ), starosta Dubu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Půlroční zpoždění podle ministerstva způsobila příprava dotačního programu. „Nejde to úplně urychlit, protože ministerstvo musí mít přehled o škodách na celém území,“ uvedla Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj. Podle úředníků Dub dostane 120 tisíc korun. Peníze pošlou i do dalších 19 míst - v součtu půjde o 30 milionů.

Letní bouře způsobila v Jihočeském kraji škody přesahující 100 milionů. Poničeným obcím zatím pomohl kraj. „Krajský úřad zareagoval okamžitě a dal skoro tři miliony,“ uvedl Jiří Zimola (ČSSD), hejtman Jihočeského kraje. Podle úředníků ministerstva jsou už miliony na bankovním účtu, jakmile obce předloží faktury, peníze hned dostanou.