Pěstírny na Moravě skrývaly tisíc rostlin konopí

Přerov – Policisté odhalili v Olomouckém kraji tři pěstírny konopí. V oblasti jde podle nich o jeden z největších případů svého druhu, za marihuanu by dvojice pěstitelů získala zhruba pět milionů korun.

Při zátahu ve dvou objektech v Přerově a na dalším místě ve Šternberku zabavili policisté téměř tisíc rostlin konopí. Pěstírny byly podle policistů velmi dobře vybavené, na profesionální úrovni. Současně policie zadržela trojici cizinců ve věku 22, 24 a 30 let.

Konopí měl zprvu pěstovat čtyřiadvacetiletý muž v Přerově. „V době od května loňského roku do 8. ledna letošního roku vypěstoval 312 rostlin konopí o velikosti od deseti centimetrů do půl metru. V jednom z domů pak ve stejnou dobu usušil nezjištěné množství vypěstovaných rostlin a získal zhruba kilogram sušiny,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková. Zároveň ve Šternberku společně se svým třicetiletým společníkem od loňského října vypěstovali 641 rostlin konopí a dalších 524 rostlin už dříve sklidili, usušili a distribuovali. S oběma pěstiteli zadržela policie také dvaadvacetiletou ženu.

Místnosti, kde konopí rostlo, byly důmyslně zamaskované. Například v Přerově se k němu policisté museli dostat přes složené mrazáky a krabice. Díky nim také pěstitelé mohli namluvit majiteli budovy, že mají uvnitř sklad.

Jeden ze zadržených pěstitelů byl podle policie již v minulosti trestán kvůli šíření drog. Šlo však o heroin. Spolu s druhým pěstitelem je ve vazbě. Třetí zadržená je vyšetřována na svobodě. „Zatím stíhaná není,“ uvedl vedoucí přerovských policistů Martin Labduška. Mužům hrozí až deset let vězení, obviněni byli z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, spáchaného formou spolupachatelství.