Bývalá ředitelka má na škole skončit, prý kvůli kritice loňského konkurzu

Hradec Králové – Výměna vedení základní školy umístěné v královehradecké fakultní nemocnici byla podle odvolané ředitelky Věry Lukášové zmanipulovaná. Loni v létě prý Lukášová čelila nátlaku ze strany manželky jednoho z krajských radních, aby se místa vzdala. Kvůli otevřené kritice jí prý navíc v současnosti hrozí vyhazov. Nová šéfka základní školy ale nařčení odmítá a tvrdí, že konkurzní řízení probíhalo korektně.

Věra Lukášová učí na královehradecké škole ve fakultní nemocnici více než 20 let. Jako ředitelka působila až do loňského léta, kdy ji nahradila bývalá asistentka radního pro školství Blanka Kovandová. Podle první zmiňované ale výměna zdaleka neproběhla standardně. Za vším má údajně stát protekce ze strany radního pro školství Jiřího Noska, respektive jeho manželky, která prý měsíc před konkurzem na Lukášovou naléhala. „Že se nemám vůbec hlásit, že to stoprocentně nedopadne, že tam bude někdo jiný,“ komentovala Lukášová.

Později se ukázalo, že její místo převzala bývalá Noskova asistentka Blanka Kovandová. Kritika podle ní není na místě. „Vylučuji manipulaci. Já mám svědomí čisté v tomhle,“ sdělila. Už záhy po konkurzu ale začali mít pochybnosti i další zástupci školy i nemocnice a tehdejší náměstek hejtmana Vladimír Derner požadoval zpětnou kontrolu podle přísnějšího měřítka. Jeho návrh ale krajská rada zamítla.

„Bývalá ředitelka ukázala na podezřelé okolnosti výběrového řízení a zdá se, že dnes je trestána za to, že takto učinila,“ zmiňuje Derner poslední dohru případu. Před Lukášovou totiž stojí hrozba vyhazovu. „Má pro mě připravenou výpověď a řekla, že se mnou už v podstatě nepočítá. Považuju to za pomstu, že jsem se vyjádřila,“ hodnotí bývalá ředitelka. Nová šéfka má ale na situaci jiný pohled. „Řekla jsem jí, že tu situaci, kterou tady máme, vzhledem k počtu dětí zatím zvládneme i bez ní, když je v pracovní neschopnosti. To, jestli skončí, záleží na ní a na jejím přístupu. Zatím to byly samé podrazy,“ zmiňuje Kovandová. Před devíti lety Noska hájila před rodiči, když chtěl poslat děti na mítink ČSSD. Magistrát ředitele odvolal.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)