V Praze vyvrcholily protesty proti komunistům v krajích

Praha - Na Václavském náměstí v Praze dnes lidé demonstrovali proti účasti komunistů v krajských radách. Vyvrcholila tak série protestů, které se konaly tento týden v pěti krajských městech napříč republikou. V rámci takzvaného Palachova týdne je zorganizovala krajská občanská sdružení spojená v iniciativě Bez komunistů.

Akce v centru Prahy jbyla záměrně načasovaná do takzvaného Palachova týdne, kdy se před listopadem 1989 konávaly po republice protikomunistické protesty. Navíc právě dnes je to 44 let od smrti Jana Palacha. 

Demonstranti se sešli v horní části Václavského náměstí a ve dvě hodiny, tedy na začátku protestu, čítali několik desítek. O hodinu později už skupinka demonstrantů čítala až tři stovky lidí. Do Prahy přijeli demonstraci podpořit i ti z předešlých akcí. Na akci samozřejmě nechybí pódium, odkud se krom hudby ozývají i řečnické projevy.

V krajích se počet demonstrantů pohyboval od několika desítek po zhruba čtyři stovky. Organizátoři na demonstracích varovali před komunistickou ideologií a vyzvali komunisty k odchodu z krajských rad. Od pondělí se už protesty konaly v Olomouci, Ústí nad Labem, Karlových Varech, Českých Budějovicích a ve Zlíně.

V centru Prahy vyvrcholila štafeta demonstrací (zdroj: ČT24)