Sociální služby pod jednou střechou

České Budějovice - Téměř o dva tisíce klientů se stará občanské sdružení Portus Prachatice. Nabízí sociální služby a poradenství rodinám s dětmi, ale také mladistvým a rodičům. Kromě mateřského centra provozuje taky nízkoprahové zařízení pro děti a mládež nebo krizové centrum. Všechna tato zařízení teď sloučilo pod jednu střechu.

Jednou z pravidelných aktivit rodinného centra Sluníčko je tzv. nedělní tátobraní. Dnes tu dopoledne tráví se svými dětmi tři otcové. Prítokovi docházejí každý týden, Randákovi jednou za měsíc. „S dcerou sem chodíme od jejích jedenácti měsíců. Nyní jsou jí dva roky,“ informuje Vladimír Prítoka. „Tohle zařízení je unikátní tím, že sdružuje řadu služeb v jednom centru,“ dodává Daniel Randák. 

Rodinné centrum Sluníčko navštíví ročně tři tisíce lidí, pravidelně sem dochází se svými dětmi sto padesát rodičů. A péče o rodinu začíná právě zde. Zařízení nabízí preventivní sociální služby, které mají předcházet problémům. O rodiny se zde starají psychologové a terapeuti. „Děti zde mimo jiné učíme toleranci a připravujeme je na školku,“ vysvětluje komunitní pracovnice Sluníčka Tereza Ksandrová. 

Dům na náměstí sdružuje dohromady šest sociálních služeb. Hlavní cílovou skupinou jsou děti školou povinné. Jedno velké sociální zařízení má podle ředitele sdružení zásadní výhodu v tom, že nabízí komplexní službu. „Řešíme zde otázky šikany, domácího násilí, problematiku partnerských vztahů apod. U těch problémů je více faktorů, které se dají řešit na jednom místě. A to je výhoda tohoto zařízení,“ uzavírá výkonný ředitel Portus Prachatice Júsuf Traore.  

Občanské sdružení Portus Prachatice vzniklo v roce 2006. Dnes má už šestnáct zaměstnanců a víc než tisíc šest set pravidelných klientů.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)