Ledovka usedla na Moravu, v Čechách mrzne a sněží

Praha – Moravu, východní a jižní Čechy pokryla ráno ledovka. Podle meteorologů se může na Moravě vytvářet celý den, výstraha platí až do půlnoci. Ve zbylé části Česka se postupně ochladilo a na mnoha místech sněží. Ledovka i sněžení spojené navíc často s mlhou mají vážný vliv na bezpečnost nejen na silnicích. Počasí ovšem nepřispělo k nehodě, která na čtyři hodiny uzavřela dálnici D5 na Rokycansku. Naopak třeba v Olomouckém kraji se kvůli ledovce stalo mnoho nehod, „havarovali“ ale také chodci na kluzkých chodnících. Na Karvinsku potom zahynula chodkyně při nehodě na přechodu.

Na hrozící ledovku upozorňují meteorologové již od neděle, v pondělí ráno udeřila ve východní a jižní části Česka naplno. Výstraha od nedělního večera do pondělního dopoledne platila pro kraj Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský, Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký a Jihočeský. V Čechách mrznoucí déšť během dopoledne většinou ustal, pro moravské regiony ale platí výstraha až do půlnoci.

To, že se v jižní a východní části republiky vytvořila ledovka, zatímco na severozápadě ne – ačkoli celou zemi zasáhly srážky – souvisí s rozdílnými teplotami, které v obou částech Česka panují a panovat budou. Ve středních, západních a severních Čechách se teploty pohybují kolem minus pěti stupňů Celsia a během dne nemají přesáhnout nulu. Pokud něco padá, je to sníh. Naopak na Moravě jsou teploty jenom mírně pod nulou, později se mají pohybovat mezi nulou a dvěma stupni, padá zmrzlý déšť, ze kterého se právě tvoří ledovka. Během odpoledne až večera by se však i zde mělo ochladit a srážky budou přecházet ve sněhové.

Česko zasáhla ledovka (zdroj: ČT24)

Problémy jsou na zemi, ale i ve vzduchu

Počasí komplikuje leteckou dopravu v Evropě. Pražské Letiště Václava Havla sice oznámilo, že samo problémy nemá, přesto muselo zrušit přes deset letů. Jde především o mezistátní spoje do Frankfurtu nad Mohanem, Paříže a Londýna. Příčinou jsou problémy s počasím na velkých zahraničních letištích. Kromě rušení letů vznikají také velká zpoždění.

Moravské a jihočeské silnice kloužou na ledovce…

V regionech, kde se vytvořila ledovka, by řidiči měli nechat auta doma. Nejhorší je situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Jedna nehoda, ke které přispěla ledovka, skončila tragicky – auto v Petřvaldu nedobrzdilo před přechodem a střetlo se s chodkyní, která zahynula. Řidič si zřejmě ženy všiml pozdě. „Před přechodem pravděpodobně nestačil už zabrzdit,“ řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Silničáři upozorňují, že nemohou předem odhadnout, kde se ledovka vytvoří. „Ledovka se na silnicích tvoří lokálně. Místy totiž prší a déšť sůl ze silnice spláchne. Než na místo dorazí naše technika, může se vytvořit ledovka,“ vysvětlil dispečer frýdecko-místecké silniční správy.

Na severní Moravě a ve Slezsku stále mrholí, ledovka může ohrozit auta i na rychlostních silnicích R35 u Lipníka nad Bečvou a R56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. „Silnice první třídy jsou holé, zbytek je hladký. Je to posypané, ale není to stoprocentní. Pořád mrholí a déšť stále namrzá,“ řekl dispečer přerovské správy silnic. Souvislá ledovka pokryla například pětikilometrový úsek silnice z Těšetic na Rataje a Drahanovice nebo dva kilometry cesty mezi Senicí na Hané a Litovlí. Na kluzké kopce potom upozorňují silničáři na Frýdecko-Místecku.

Mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant:

„Pacientů se zlomeninami, naraženinami a tržnými ranami je dnes zhruba o čtvrtinu více než obvykle. Mezi častá zranění patří zlomené zápěstí.“

Jihomoravském a Zlínském kraji rovněž padá zmrzlý déšť, ze kterého se vytváří ledovka. Těžko sjízdné jsou silnice nižších tříd a všechny komunikace ve vyšších polohách, mrznoucí déšť padá také na rychlostní silnice R46 z Vyškova na Olomouc a R55 z Hulína do Otrokovic. Na mrznoucí mrholení upozorňují také správci brněnských komunikací. „S ohledem na to jsou neošetřené chodníky a boční komunikace velmi kluzké. Doporučujeme proto nejen opatrnou jízdu pro řidiče, ale i velmi opatrnou chůzi při pěší dopravě,“ doporučil provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Ledovka na hlavních tazích se už netvoří v Jihočeském kraji. Už nehrozí na dálnici D3 na Táborsku. Na Šumavě ale stále silně mrzne, nad ránem bylo i minus deset stupňů Celsia. Na vedlejších silnicích krytých posypem se proto tvoří náledí.

V Plzeňském kraji sice žádná výstraha neplatila, přesto se na některých místech vytvořila ledová vrstva. „Hlavní silniční tahy jsou mokré nebo jsou v ledové tříšti vyježděné koleje. Na silnicích nižších tříd je situace obdobná, jsou tam koleje, přičemž ledová tříšť po jejich okrajích narůstá. Je nutná veliká opatrnost,“ uvedl Jiří Slapnička ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. K mnoha nehodám došlo na dálnici D5, havárie kamionu (která však nesouvisela s počasím – praskla mu pneumatika) dálnici na 44. kilometru směrem na Prahu uzavřela. Plně zprůjezdněna byla po druhé hodině odpoledne.

… severočeské na sněhu

Velmi komplikovaná je situace v Karlovarském kraji. V noci totiž pršelo a na promrzlé zemi se vytvořila ledovka. Ráno se ale vzduch ochladil a začalo sněžit. Silničáři nabádají k obzvlášť opatrné jízdě, protože na silnicích teď mohou být i dvě kluzké vrstvy na sobě. Na hlavních tazích by ale takové nebezpečí již nemělo číhat, jsou posypané a pokrývají je jen zbytky rozbředlého sněhu.

Od noci sněží také v Ústeckém a Libereckém kraji. Silničáři se snaží komunikace udržovat, přesto kloužou a dochází k dopravním nehodám. V horských oblastech mají problémy kamiony, které často nedokážou vyjet do svahu.