Budějovická radnice vypovídá smlouvy: odtahy, možná i údržba ulic

České Budějovice – Vypovídat smlouvy začala českobudějovická radnice a možná s tím ještě neskončila. Zatím poslední firma, která přišla o kontrakt, byla Korostenski assistance, která odtahuje špatně zaparkovaná auta. Podle úředníků v době, kdy v ulicích neustále přibývá aut stojících na zakázaných místech, odtahů ubývá. Městská opozice krok kritizuje. Nelíbí se jí především, že odtahy bude nadále zajišťovat samo město prostřednictvím svého dopravního podniku. Nejde přitom o první zakázku, kterou dopravce získal. Radnice navíc možná začne shánět také nového správce ulice. Primátor Juraj Thoma by chtěl vypovědět stávající smlouvu firmě A.S.A., která prý nezvládla kalamitu v minulém týdnu.

Již loni zrušila budějovická radnice smlouvu s provozovatelem parkovacího systému, koncem loňského roku oznámila, že vypoví také kontrakt společnosti, která jí spravuje počítačovou síť. Nyní přišly na řadu odtahy, smlouva skončí k 1. únoru. Radním se nelíbí, že počet odtahů začal klesat, přitom špatně zaparkovaných aut přibývá. „Často se stalo, že jsme byli konfrontováni s velice dlouhou 'čekací dobou' na zásah té společnosti,“ řekl primátor Juraj Thoma (HOPB). Podle mluvčího radnice Václava Supa nechává město odtahovat hlavně auta, která parkují na přechodech nebo v křižovatkách.

Pracovníci firmy ovšem tvrzení města odmítají. V terénu byli nepřetržitě, často pracovali i v noci, v letní sezoně denně odtáhli i deset aut. Postup radních ale respektují. „Nebudeme činit žádné kroky, abychom si udrželi tuto prestižní záležitost,“ řekl zástupce společnosti provádějící odtahy Michal Hazmuka.

Opozici se krok radnice nelíbí – poukazuje na to, že nadále bude odtahy provádět městský dopravní podnik. „Radnice začíná prostřednictvím svého dopravního podniku podnikat,“ řekl opoziční zastupitel František Jelen (ODS). Právě dopravní podnik loni také nahradil firmu, která přišla o smlouvu na parkovací systém.

Další výpověď se rýsuje – primátor se zlobí kvůli sněhu na chodnících

Firma A.S.A., která v Budějovicích zajišťuje zimní a letní údržbu ulic, dostane pokutu. Její udělení nařídil svému náměstkovi primátor Thoma kvůli neplnění lhůt, do kdy musí být z budějovických vozovek a chodníků uklizen sníh. Jeho kritika se týká druhé poloviny minulého týdne, kdy od středy do pátku napadlo zhruba 30 centimetrů sněhu. „V pátek 18. ledna společnost obdržela naši písemnou výtku, že zcela evidentně neplní schválený plán zimní údržby. Ten například pro chodníky stanoví lhůtu nejvýše dvou dnů, během kterých by měly být schůdné v podstatě všechny chodníky ve městě. Nemluvě o některých zastávkách MHD, které nebyly uklizeny ani v pátek odpoledne,“ konstatoval primátor. Nemusí ale zůstat pouze u pokuty. Primátor zdůraznil, že pokuta sama o sobě nic nevyřeší, proto městské radě na nejbližším zasedání navrhne, aby město smlouvu s touto společností vypovědělo.

Jenomže podle A.S.A. městu naopak nijak nepomůže, když si najde nového správce ulic, protože ani ten by v podmínkách, jaké panovaly minulý týden, mnoho nezmohl. Podle mluvčí firmy Marie Mockové bylo během odstraňování následků kalamity posypáno 326 tisíc kilometrů komunikací a chodníků, pluhem projeto 342 tisíc kilometrů, a sdruženým výkonem, tedy sypáním a plužením dohromady, ošetřeno dalších tři a půl tisíce kilometrů komunikací a chodníků. „O pomoc jsme požádali externí firmy, které nám dodaly těžkou techniku i zaměstnance. Zároveň jsme povolali další stroje z našich provozoven v Praze a Prostějově, odkud přijeli i s čerstvými posilami,“ uvedla mluvčí. Primátorskou kritikou se zatím A.S.A. nechce zabývat, prioritou je pro ni dokončení úklidu po sněhové kalamitě.