Peníze z automatů dá Hradec Králové sportovcům

Hradec Králové – Peníze, které odevzdali provozovatelé výherních automatů a loterií městu Hradec Králové, chtějí radní věnovat na sport. Rozdělit je chtějí prostřednictvím královéhradecké organizace Českého svazu tělesné výchovy, uvedla mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková. Osudem 6,5 milionu korun se ale ještě budou zabývat zastupitelé.

Královéhradečtí radní chtějí městským sportovcům nahradit dosavadní systém zrušený novelou zákona o loteriích. Ta loni zavedla nový systém odvodů z hazardu, zrušeny byly zneužívané odvody části výtěžku na veřejně prospěšné účely a také místní poplatky za provozovaný automat. Sportovní svazy a kluby tak přišly o každoroční příjmy, část z nich naopak připadla obcím. Hradečtí radní se ale nyní rozhodli, že peníze přesto nakonec skončí u sportovců. „Jedná se o část příjmů města z výherních automatů a loterií, dnešní rozhodnutí radních budou ještě koncem ledna schvalovat zastupitelé,“ uvedl náměstek hradeckého primátora Josef Krofta.

Podle mluvčí magistrátu rozdělí peníze zájemcům městská organizace ČSTV, výzva se objeví na webu města i ČSTV, až postoupení peněz z hazardu sportovcům schválí zastupitelstvo, stane-li se tak. Královéhradecké organizaci ČSTV, která bude peníze mezi koncové příjemce přerozdělovat, připadne jedno procento jako kompenzace nákladů spojených s administrováním výplat příspěvků.

V Hradci Králové platí od ledna 2012 vyhláška, která stanovuje, že herny nesmí být do 150 metrů od škol a 100 metrů od církevních budov. Ve městě bylo podle údajů z loňského roku zhruba 30 kasin a heren a dalších přibližně 70 míst, kde jsou provozovány hazardní hry.