Břežanský sjezd z Pražského okruhu se asi otevře i bez přivaděče

Praha – Cestovat autem do obcí u Prahy bude mnohem snazší, pražský magistrát totiž po více než dvou letech ustoupil tlaku sousedních radnic a povolil otevření mimoúrovňové křižovatky na Pražském okruhu u Dolních Břežan. Velice tak ale rozzlobil obyvatele okrajové městské části Libuš, respektive její čtvrti Písnice. Ti se obávají, že u nich zesílí provoz, proto podmiňovali otevření křižovatky stavbou nového přivaděče, který by se Písnici vyhnul. Magistrát to zpochybňuje. Přesto se Písničtí proti rozhodnutí magistrátu odvolali k ministerstvu životního prostředí.

Pražský magistrát déle než dva roky odolával žádostem Dolních Břežan a okolních obcí na zprovoznění „jejich“ křižovatky na Pražském okruhu. Dosud museli řidiči jezdit po nebezpečné silnici Zbraslavským údolím nebo sjíždět až v Jesenici a absolvovat dlouhý okruh po rozbitých silničkách. Proti Břežanským však stáli mocní sousedé – radnice pražské části Praha-Libuš, která se rozhodla ochránit obyvatele své okrajové čtvrti Písnice před zesílením dopravy a podmiňovala otevření křižovatky postavením přivaděče, který by vedl kolem Písnice.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Magistrát dva roky stál za svou městskou částí, ale situace se změnila, když žádosti Středočechů zaštítilo Ředitelství silnic a dálnic. „Na základě počtu žádostí obyvatel požádalo ŘSD stavební odbor magistrátu o změnu podmínky územního rozhodnutí a stavebních povolení,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Pražské vedení tak nakonec rozhodlo o zkušebním provozu mimoúrovňové křižovatky Břežany s tím, že se v jeho průběhu bude měřit hluk. „Že bude sjezd zprovozněn, neznamená, že dojde k přetížení průjezdu Písnicí. Ti, kteří přijedou od Břežan, část se jich rozptýlí na okruh,“ ubezpečil Písnické ředitel dopravního odboru magistrátu Jan Heroudek.

Provoz v Písnici
Zdroj: ČT24

Písničtí se však přesto velice rozzlobili. Poukazují, že už teď denně středem Písnice po značně rozbitém průtahu projede na 11 tisíc aut a očekávají, že jich ještě znatelně přibude. Navíc tvrdí, že slíbené měření hluku chce magistrát provést v úseku od křižovatky do Břežan, zatímco Písničtí tvrdí, že většina aut z okruhu se pohrne do Písnice. Proti rozhodnutí magistrátu se proto odvolali. Zda se dálniční rampa nakonec otevře, tak bude záviset na rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj.