Nejdelší tunel v Česku vznikl hluboko pod Karvinou

Karviná – Nejdelší tunel v republice prorazili horníci ve Slezsku mezi doly Darkov a Karviná. Měří 3 031 metrů a je tak o třetinu delší než nejdelší dálniční tunel Panenská v severních Čechách, který také dosud byl v zemi nejdelší. Sloužit bude k přepravě uhlí a materiálu mezi oběma šachtami.

Nový karvinsko-darkovský tunel na zemském povrchu není – skrývá se téměř 800 metrů pod zemí, cesta dolů trvá důlní kleci asi minutu a půl. Stavba trvala rok a půl, její tvůrci se museli vyrovnat se všudypřítomným prachem a teplotami, které se blíží 30 stupňům Celsia. Výsledek jejich práce je přitom mimořádný i v rámci obdobných staveb. „Je unikát, že se ražby odchýlily jenom o 31 milimetrů stranově a o jedenáct milimetrů výškově,“ poukázal náměstek OKD pro inženýring a plánování Milan Andrýsek.

Tunel bude sloužit k přepravě uhlí z dolu Karviná do Darkova, kde se upravuje. Dosud se podle mluvčího OKD Vladislava Sobola muselo přepravovat po povrchu v kamionech a vlacích. Podzemní cesta sice nebude rychlejší, ale odpadne překládání uhlí při jeho zvedání k povrchu a navíc nebude nutné tolik zatěžovat silnice a železnice mezi Karvinou a Darkovem.

Nejdelší tunely v Česku (k lednu 2013)

  • absolutně: podzemní tunel Karviná–Darkov (3 031 m)
  • silniční: tunel Panenská na dálnici D8 (2 115 m)
  • železniční: Březenský tunel (1 758 m)
  • budoucí rekordmani: silniční Blanka (5 502 m), železniční Chlum (4 810 m)
Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)