Litomyšlské muzeum odkrylo středověké sklepy

Litomyšl (Svitavsko) – Tam, kde to archeologové čekali asi nejméně – pod historickou budovou Regionálního muzea v Litomyšli – odhalila země netušený podklad. Při rekonstrukci muzea výzkumníci zjistili, že jsou pod muzeem zbytky středověké litomyšlské zástavby. Nadšení archeologů ovšem kontrastuje se zděšením Pardubického kraje, kterému hrozí, že mu kvůli zdržení propadne evropská dotace.

Regionální muzeum v Litomyšli má mít po rekonstrukci nové vstupní prostory, nové expozice i společenské sály. Při archeologickém průzkumu se ovšem ukázalo, že bude nutné plány upravit. Přímo pod budovou muzea totiž archeologové našli zbytky staveb zřejmě z konce 15. století. Podle archeoložky z Východočeského muzea Miroslavy Cejpové jsou pod muzeem dochované sklepy a část přízemí středověkých domů. „Zděné konstrukce jsou opukové na jílovou maltu. Je to velmi křehká konstrukce, protože dnes je ten jíl vymytý,“ dodal odborník na stavebněhistorické průzkumy František Radek Václavík.

Archeologové odkryli část někdejšího horního města, kterou kdysi zničil požár. Autoři nových muzejních prostor teď musí vymyslet, jak s novými nálezy naloží. „Podklady jsou dostatečné na to, aby architekt mohl intenzivně přemýšlet nad tím, jak ty současné nálezy zakomponovat do projektu,“ řekl ředitel Regionálního muzea René Klimeš. František Radek Václavík zdůraznil, že se všichni snaží odkryté konstrukce zařadit do expozice.

Jejich nadšení ale krotí Pardubický kraj, který vyhlídka na výrazné zdržení rekonstrukce muzea vyděsila. Ve hře jsou desítky milionů korun z evropské dotace, kterou však kraj dostane pouze, když stavbu dokončí ještě letos. „Důležité bude dodržet termíny dané prostředky z Regionálního operačního programu,“ zdůraznil vedoucí oddělení kultury a památkové péče pardubického krajského úřadu Milan Mariánek. Práce u muzea tak přes panující mrazy naplno probíhají zatím alespoň v místech, kde archeologové nejsou.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)