Plzeňští zastupitelé o Corsu nerozhodli, jen dali úkol úředníkům

Plzeň – Ani po dlouho očekávaném jednání zastupitelstva nemají Plzeňané jasno, co bude s pozemky v centru, kde měl vzniknout obchodní dům Corso Americká. Stavbu občané odmítli v referendu, jejich zastupitelé ale došli zatím pouze k tomu, že zadali městským úředníkům, aby vypracovali návrhy dalšího možného postupu. Úvahy o odkoupení pozemku městem kritizovala opozice, poukázala, že jejich majitel je nechce prodat.

Vedení plzeňské radnice si vyložilo výsledek referenda tak, že by mělo s firmou Amádeus, která chtěla obchodní centrum na místě zbouraného domu kultury, jednat o odkoupení jejího pozemku. „Jedná se o jednání s investorem o nabytí jeho pozemku, jedná se o změnu územněplánovací dokumentace typu změny územního plánu a v neposlední řadě o změnu regulačních podmínek, které byly tímto zastupitelstvem schváleny,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS).

Vykoupení pozemků by město vyšlo přinejmenším na stovky milionů korun. Investor ale už několikrát uvedl, že pozemky v centru Plzně prodat nechce. Na to také na jednání zastupitelstva upozornili představitelé opozice. Té se také nelíbilo, že jednání s firmou Amádeus o dalším osudu plánovaného nákupního centra už dávno neprobíhají. „Nevidíme žádný důvod k tomu, aby s investorem bylo jednáno až na základě usnesení zastupitelstva,“ zdůraznil zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09).

Referendum ovšem ve středu – poslední možný den – napadla skupina občanů. Podala žalobu ke krajskému soudu a současně požádala o vydání předběžného opatření, které by mohlo jednání pozastavit.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)