Jihlava chystá preferenci MHD na křižovatkách

Jihlava – Trolejbusu přijíždějícímu z vedlejší ulice naskočí zelená, jakmile se přiblíží – řidiče na hlavní silnici sice zdrží, ale současně nenabere zpoždění. Takový systém, tzv. preferenci veřejné dopravy na křižovatkách, chystá Jihlava. Město by ho chtělo začít zavádět již v létě, v provozu bude zhruba o dva roky později. Radnice to však podmínila získáním evropské dotace na projekt za 21 milionů korun.

Od zavedení „zelených vln“ pro trolejbusy a městské autobusy si jihlavská radnice slibuje, že do MHD přitáhne cestující, kteří nebudou chtít čekat na častějších červených. „Očekáváme, že městská hromadná doprava bude opět atraktivnější a že se do ní přemístí víc lidí z osobních aut,“ uvedl primátor Jaroslav Vymazal. Město už začalo shánět firmu, která upraví patnáct světelných křižovatek a 62 vozidel MHD. „Dále bude zřízen centrální řídicí systém na dispečinku dopravního podniku,“ doplnil primátor. Se zahájením úprav ale radnice ještě počká, zda dostane dotaci, která má pokrýt až 85 procent nákladů.

Modernizace všech světelných křižovatek ve městě potrvá šestnáct měsíců, další půlrok ještě zabere nastavení systému. Pohyb vozidel ve městě budou dispečeři sledovat pomocí GPS, systém na křižovatce upřednostní jízdní pruh, v němž bude stát vůz MHD.

Systém preference MHD znají cestující z většiny evropských velkoměst, v Česku slouží například ve Zlíně, Brně, Ostravě a od loňského roku také v Českých Budějovicích.