Studenti se zřekli odpovědnosti za zdravotní stav radní za KSČM

České Budějovice - Necelé dvě stovky lidí dnes znovu protestovaly na českobudějovickém náměstí proti zástupcům KSČM v krajských radách. Organizátoři se ostře ohradili proti tvrzení, že nesou vinu za zdravotní stav komunistické radní pro školství Vítězslavy Baborové. Ta je od listopadu v pracovní neschopnosti a nyní zvažuje, že funkci opustí. Od listopadu, kdy ustavující zastupitelstvo kraje stvrdilo koalici ČSSD a KSČM, jde už o pátou protestní akci. Další se plánuje na konec února.

Studenti v proslovech na náměstí odmítli, že jejich iniciativa je odpovědná za zdraví krajské radní pro školství, která je dlouhodobě v pracovní neschopnosti. „Jakoukoli zodpovědnost, co se týká zdraví paní Baborové, odmítáme. Pouze jsme poukazovali na to, že rozhodnutí krajských zastupitelů je necitlivé a nemorální,“ uvedl zástupce protestní iniciativy Šimon Heller.

Baborová tvrdí, že útoky na ní a její blízké se stupňují. „Jsou vedeny v osobní a neférové rovině. Ohrožují nejen mě, ale i mou rodinu,“ uvedla. Naznačila také, že ze zdravotních důvodů zřejmě opustí svou funkci. „Jsem jenom žena, která neunesla fašizoidní nátlak a z vyčerpání jsem skončila na antidepresivech,“ dodala.

Vítězslava Baborová (KSČM), jihočeská radní pro školství:

„Jediný jejich argument je, že jsem členkou komunistické strany. Jiný jejich argument jsem neslyšela.“

Pokud ale krajská radní pro školství rezignuje, měl by ji stejně nahradit jiný člen KSČM - jindřichohradecký advokát Tomeš Vytiska. Komunisté o této výměně už otevřeně hovoří. „Ze zdravotních důvodů nechce Vítězslava Baborová vykonávat tuto funkci, ale KSČM ji obsadí jiným členem klubu,“ sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Studentská iniciativa ale žádá ukončení koalice, kterou tvoří sociální demokraté právě s komunisty. Petici, která žádá změnu ve vedení kraje, podepsalo více než 12 tisíc lidí. Pod opačnou petici, která podporuje současnou radní pro školství, připojilo podpis 6 tisíc lidí.

Vlna protestů v podobě štafetové hladovky, petic a demonstrací proti zastoupení komunistů v krajské radě začala ihned po ustavujícím zastupitelstvu. Proti přítomnosti komunistů v krajských radách se demonstrovalo i v několika dalších městech napříč republikou v rámci takzvaného Palachova týdne. Iniciátoři akcí chtějí v protestech i nadále pokračovat.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)