Běžkařské stopy na Šumavě ničí pěší turisté

Kvilda – Upravené běžkařské stopy na Šumavě často ničí bezohlední chodci. Obnovení jednoho okruhu ale stojí i několik tisíc korun, což musí obce uhradit ze svých nákladů. V řadě případů jde o bezohlednost vůči lyžařům, nicméně jindy zase nemají pěší turisté na vybranou. K atraktivním místům vede pouze jedna cesta. A ta je upravená pro běžkaře.

Stopy ale neničí jen pěší turisté, ale i vyznavači bruslení na běžkách. V rozbitých stopách pak musí lyžaři jezdit třeba i několik dní. Řada obcí si nemůže dovolit, aby rolba protahovala trasy každý den. Mají už tak omezené rozpočty na úpravu stopy. Zničené stopy je stojí navíc desítky tisíc korun. „Běžecké stopy upravujeme dvakrát týdně kvůli finanční náročnosti údržby tras,“ uvedl Jan Voldřich.

Problém společné trasy představuje i cesta na Březník. Modravští proto chystají pro pěší turisty náhradní řešení. „Uskutečnit trasu Modrava – starobřeznická cesta – Březník jako trasu pro sněžnice,“ podotkl starosta Modravy Antonín Schubert.

Na dodržování pravidel v bílé stopě se snaží dohlížet strážní služba. Jenže sankce viníkům nehrozí. „Nemohou trestat, nemohou udělovat pokutu, mohou působit pouze výchovně a preventivně,“ upozorňuje mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek. Oprava zničené bílé stopy představuje pro řadu obcí značné náklady. Strojová úprava jednoho kilometru vyjde na zhruba pět set korun.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)