Východočeské nemocnice bankrotují, budou snižovat platy a propouštět

Královéhradecký kraj - Nejméně dvě z pěti nemocnic Královéhradeckého kraje jsou v insolvenci. Jde o zařízení v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě, to rychnovské dluží i za předloňský rok. A situace se bude letos dál zhoršovat. Kraj připravuje krizový plán a hledá peníze, aby nemocnice zachránil.

Nemocnice táhnou ke dnu dluhy. „Nemocnice Rychnov dluží platby i za rok 2011, nemocnice Náchod šest měsíců,“ říká krajská radní Jana Třešňáková (ČSSD). Podle insolvenčního zákona je dlužník v úpadku, pokud má více věřitelů a jejich pohledávky jsou více než jeden měsíc po splatnosti. „Rychnovská nemocnice je v insolvenci každé tři měsíce,“ dodává Třešňáková.

Ředitelé nemocnic mají nůž na krku. Musí snížit ztrátu o čtvrtinu, tedy v pěti nemocnicích uspořit padesát milionů korun. Podle ředitele nemocnice v Trutnově Martina Limburského se zařízení nevyhne propouštění a snižování platů, úspory pocítí i pacienti. „Může se prodloužit doba na operace, čekací doba na ambulantní vyšetření, mohou se omezit nějaké speciální výkony,“ vyjmenovává Limburský. Třešňáková se obává, že pokud se na jedné straně nesníží náklady a na druhé nenavýší dotace z kraje, nebude mít většina nemocnic v pololetí na mzdy.

Kraj připravuje krizový plán, padnout nemocnice ale nechat nechce. „Možná existují v tom napjatém rozpočtu některé oblasti, kde by se mohlo ubrat a přidat do zdravotnictví,“ míní krajský zastupitel František Kinský (Východočeši). Kam přesně pro peníze sáhnout, kraj ale zatím neví.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)