Karlovarsku chybí pohotovosti, řešením může být záchranka

Karlovarský kraj - Nedostatek lékařských pohotovostí trápí Karlovarský kraj. Pohotovosti jsou jen ve čtyřech větších městech. Vedení kraje by proto chtělo využít síť stanovišť záchranné služby, kam by lidé mohli docházet mimo ordinační hodiny lékařů.

Například čekárny v městské poliklinice v Nejdku jsou během týdne stále plné lidí. O víkendu a v noci ale pacienti musejí dojíždět téměř 20 kilometrů do Ostrova nebo do Karlových Varů. „Pokud lidi nemají auto, je to opravdu velký problém,“ konstatuje jedna z obyvatelek města.

Pohotovosti v menších městech začal před deseti lety rušit kraj. Podle bývalého hejtmana Josefa Pavla nebyly příliš využívané a často docházelo k jejich zneužití. Teď ale například pohotovost v karlovarské nemocnici navštíví až 400 lidí měsíčně. „Většinou v zimě to jsou virózy, bolesti zad a podobně, přes léto to zase bývá štípnutí hmyzem,“ vyjmenoval lékařský ředitel Josef März.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj má pohotovosti ve čtyřech městech - v Karlových Varech, Ostrově, Sokolově a Chebu. Podle současného náměstka hejtmana pro zdravotnictví Miloslava Čermáka (ČSSD) je to málo. „Hledáme cestu, jak bychom lékaře dostali blíže lidem,“ říká Čermák.

Jedním z řešení by podle něj bylo využití stanovišť záchranné služby. Těch je po celém kraji jedenáct. K pohotovostem v nemocnicích by tak přibyly další tři až čtyři na záchrankách. „Vyjíždí občas, a dost času tak stráví na základně, takže po tuto dobu by ti lidé mohli zajišťovat pohotovost,“ míní Čermák. O problému chce kraj co nejdřív jednat se zdravotními pojišťovnami a starosty některých měst.