Do Jeseníků přijeli vojáci ze šesti zemí, začal Winter Survival

Malá Morávka (Bruntálsko) – Armádní týmy z Česka, Belgie, Německa, Slovenska, Polska a Rakouska se v Jeseníkách utkají v klání Winter Survival. Jeho součástí budou přesuny na lyžích, bivak a různé náročné disciplíny. Do soutěže se přihlásilo 19 tříčlenných týmů, celkem tedy 57 vojáků.

Winter Survival má simulovat činnost vojenské hlídky v neznámém vojenském terénu. Organizátorům závodu považovaného za nejtěžší sportovní armádní klání v Česku pomohla s jeho přípravou příroda – v Jeseníkách mrzne a v posledních dnech hustě sněžilo. „Připadlo až deset centimetrů sněhu a pořád sněží. Podle předpovědí má sněžit dál. Účastníci se tak musejí vypořádat hlavně se sněhem, leží ho tady 70 až 80 centimetrů. Pohyb ve volném terénu bude určitě těžší, budou se trochu brodit. Myslím, že budou mít drsné podmínky,“ řekl dispečer jesenické Horské služby na Ovčárně.

Závod, který pořádá Univerzita obrany v Brně spolu s generálním štábem armády, slavnostně zahájilo pondělní zapálení ohně a výstup účastníků na Praděd. Další tři dny se budou soutěžící potýkat s nástrahami přírody i organizátorů. Dnes na ně čeká přesun horským terénem – a to s veškerou výbavou, která váží asi 20 kilogramů. Potom budou ze stromu sundavat zachyceného parašutistu, aby den završili nouzovým přespáním v lese. Ve středu na ně čekají umělé i přírodní překážky ve skalách, překonat budou muset i vodní tok a na druhý břeh dostat i raněného vojáka na nosítkách. Chybět nebude ani přestřelka s nepřáteli nebo hod granátem. Celkem závodníci na lyžích ujdou asi 80 kilometrů. „Všechny disciplíny – na skalách, v korunách stromů, lanová dráha – jsou limitovány časem. To znamená, závodníkům se měří celodenní čas, mají limit 12 hodin. Pokud tento čas nesplní, tak jsou penalizováni. Když nesplní ani 14 hodin, tak jsou vyřazeni ze soutěže. Na každé disciplíně mají čas – třeba pět, deset minut – na splnění úkolu,“ podotkl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Rozhovor s Pavlem Pazderou (zdroj: ČT24)

Do soutěže se původně přihlásilo dvacet týmů, nakonec jich přijelo devatenáct. „Jedno družstvo z Rakouska nepřijelo. Nejpočetněji je zastoupena česká armáda celkem 12 družstvy, ze zahraničí je to sedm družstev – například studenti vojenských akademií z Polska a ze Slovenska, příslušníci speciálních horských jednotek z Německa a Rakouska a příslušníci commandos z belgického praporu,“ přiblížil mluvčí Pazdera. Jde podle něj o pravidelné účastníky závodu.

Winter Survival má pověst velmi vyčerpávajícího závodu v Česku i za jeho hranicemi, podle organizátorů i rakouští horští myslivci „přiznali, že se s něčím podobným dosud nesetkali“. Každoročně mnoho účastníků musí klání vzdát – kvůli obtížným podmínkám i vzhledem ke zdravotním komplikacím. Například loni ho dokončilo jen 8 ze 17 družstev.