Za boleslavské muzeum odstřelí kraj řadového úředníka

Mladá Boleslav - Kdo může za to, že Středočeský kraj musí výstavbu muzea letectví zaplatit místo z evropských fondů z vlastního rozpočtu? Otázka, která pálí hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD). Podává proto trestní oznámení. Podle zjištění České televize bude pravděpodobně hnán k zodpovědnosti řadový úředník, ten ale podle všeho jen plnil zadání politiků.

S projektem muzea letectví v Mladé Boleslavi se začátkem roku 2012 spěchalo. Hejtman David Rath chtěl, aby mohl u dokončené stavby zapózovat ještě před krajskými volbami. V březnu proto krajská rada vydala jasný pokyn - podepsat smlouvu a začít s realizací. „Problém je v tom, že kraj ve svém rozpočtu počítal, že dostane peníze z EU. Nakonec se to celé postavilo za naše,“ říká Řihák. Kraj musí zaplatit 150 milionů, další miliony korun ročně spolkne provoz moderní budovy. Historická letadla se z hangárů do expozic přesunou na jaře.

O zamítnutých evropských penězích se kraj dozvěděl až v červenci, smlouvu o dílo ale podepsal hejtmanův náměstek Marcel Hrabě už v dubnu. Jeden z úředníků na odboru regionálního rozvoje pak dostal za úkol vyzvat písemně stavební firmu, aby začala pracovat. „Každý žadatel může poté, co předloží žádost, zahájit realizaci stavby. Samozřejmě s tím rizikem, že v případě, že neuspěje, náklady jdou na jeho vrub,“ vysvětluje ředitel středočeského ROPu Tomáš Novotný.

To byla podle současného hejtmana Josefa Řiháka chyba. Na policii proto teď míří trestní oznámení. „Někdo vydal pokyn k zahájení stavby, ač ho vydávat neměl. Trestní oznámení je na neznámého pachatele,“ dodává Řihák.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Podle manažera odboru regionálního rozvoje Martina Šidla sice termín dán nebyl, ale po rozhodnutí rady se nedá otálet. „Pokud rada rozhodla, že se má konat, tak se prostě koná,“ míní. Za své podřízené se staví i vedoucí odboru Oldřich Vytiska, ani podle něj nemůže být úředník hnán k odpovědnosti za to, co rozhodla rada. Kraj nyní vyčká na výsledky policejního šetření.

Stavba leteckého muzea se chýlí ke konci. Expozice má čítat kolem 30 historických letadel ze sbírek mladoboleslavského Nadačního fondu Metoda Vlacha, soukromých majitelů i Národního technického muzea a Leteckého muzea Kbely.

Nefunkční exponáty budou zavěšeny ve výstavním hangáru, na podlaze pak budou letadla k dispozici zájemcům o lety. Lidé si budou moci vyzkoušet trojrozměrný trenažér v podobě kokpitu stíhačky z první světové války. V plánu je také imitace seskoku z letadla, kdy bude člověk v popruzích vystaven větru a pod ním poběží projekce přibližující se země. V šachtě dvacetimetrové vyhlídkové věže pak na speciálním navijáku bude možné podstoupit skutečný seskok. Pro děti se chystá také modelářská dílna.