Kudy Prahou na kole? Trasu najde Auto*Mat

Praha - Pražským cyklistům je určen nový vyhledávač bezpečných a pohodlných tras, který vytvořila občanská iniciativa Auto*Mat. Cyklomapa pomůže najít vhodnou cestu a doporučí třeba i to, kterým místům je lepší se vyhnout kvůli hustému provozu nebo kočičím hlavám.

„Naším cílem bylo vyvinout vyhledávač, který nabídne dobře použitelné trasy. Nemůžete očekávat, že nalezne trasu do detailu totožnou s tou, kterou jste si vyladili deseti lety ježdění do práce. Pro cestu do neznámé části města nebo k nalezení trasy pro začátečníka ale může být dobře nápomocen,“ uvedl Vratislav Filler z Auto*Matu.

Cyklomapa se má do budoucna ještě rozvíjet a nabídnout další funkce. Spuštěna byla proto již v zimě, aby bylo do začátku jarní sezóny možné vyhledávač vylepšovat a odstranit případné nedostatky.

Žádné kopce, žádná dlažba, sbohem koleje

Vyhledávač nabízí tři varianty trasy s důrazem na rychlost, komfort a „něco mezi“. Umí vzít v potaz kromě značených a doporučených tras také kopce a dlažbu, která je pro jízdu na kole nepříjemná a nebezpečná. Varuje také před tramvajovými kolejemi. Na mapě jsou vyznačeny uzavírky cyklotras nebo zimní údržba.

V Praze je v současnosti asi 450 kilometrů značených cyklotras, 140 kilometrů oddělených cyklostezek a společných komunikací pro chodce a cyklisty a asi 60 kilometrů vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty. Tato síť se každoročně rozrůstá o desítky kilometrů.