Bahno ničí romantiku zámeckého parku v Lednici

Lednice – Parku v lednickém zámeckém areálu, který je součástí UNESCO, hrozí nebezpečí. Pokud se zámecký rybník do dvou let neodbahní, mohl by zničit celou podobu parku. Rybník trpí kvůli dřívějšímu chovu kaprů a silným poryvům větru.

Metr po metru mizí břehy rybníka v Lednickém parku. Ztrácejí se pod jeho hladinou, kde se z nich stává bahno. Romantické zákoutí se tak mění v mělkou kaluž. Už teď je v ní bahna víc než vody. „Celá jižní strana tzv. narcisového ostrova je podemletá a už se částečně zhroutila do rybníka. Je jasně vidět obnažený břeh,“ uvedl správce parku Oto Bernad.

Za narušení břehů může silný vítr – vlny totiž obnažují kořeny stromů, které břehy zpevňují. A také kapři, kteří se tu v minulosti chovali. „Ten rybník nebyl stavěný na tak velké množství ryb, které se zde lovily. Ta ryba při svém pohybu v rybníce samozřejmě ryje ve dně a různým způsobem narušuje břehy,“ pokračuje Oto Bernad.

Reportáž Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Projekt na obnovu rybníka leží na stole památkářů již několik let. Počítá se s vybagrováním bahna a obnovou břehů. „V letošním roce jsme jej opět aktualizovali, ty částky se pohybují různě. Původně byl rozpočet velmi vysoký, kolem 70 milionů. Dnes jsme se dostali na částku podstatně nižší,“ potvrdila již v prosinci loňského roku kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Seškrtaná obnova rybníka by nyní vyšla na 25 milionů korun. Ani tak ale správci areálu s žádostí o dotaci neuspěli. Práce je přitom potřeba udělat do dvou let. „Hrozí, že by docházelo k zarůstání průhledů a kompozice, která je v našem parku velmi důležitá. Při snížené hladině dochází k nadměrnému ohřívání vody a mohou nastat i různé procesy tlení,“ dodal správce Bernad.

Už Lichtenštejnové, kteří rybníky na počátku 19. století zbudovali, na narušování břehů mysleli. Proto je obložili kamením. Dlouhá léta se ale o břehy nikdo nestaral, a tak i kamenné obložení skončilo v bahně.