Kraj ostrouhal, nominanty do rady nemocnice mu Liberec zatrhl

Liberec – Městské zastupitelstvo v Liberci odmítlo jmenovat krajské zástupce do dozorčí rady tamní nemocnice. Nastala tak kuriózní situace, kdy kraj de facto přestal mít vliv na chod nemocnice, kterou zřizuje. Přestože kraj vlastní nemocniční komplex z více než 80 procent, na kontrolu jeho hospodaření už nedosáhne – důvodem jsou politické neshody ve vedení Liberce.

Město je v současnosti menšinovým vlastníkem nemocnice – ačkoliv vlastní jen 17 procent, bez jeho souhlasu žádná změna neprojde. Naposledy se o tom druhý podílový vlastník, tedy kraj, přesvědčil při jmenování svých členů do dozorčí rady. Proti návrhu se totiž vedení města postavilo – vadí mu zástupci Změny pro Liberec, konkrétně bývalý liberecký primátor Jan Korytář a jeho spolustraník Josef Šedlbauer. Jejich nominace proto neprošla.

Podle Šedlbauera jde o politické zneužití pravomoci. „Politika nemá zasahovat do řízení obchodních společností,“ zmínil odmítnutý nominant. Oba členové Změny pro Liberec jsou v městském zastupitelstvu v opozici a vedení radnice dlouhodobě kritizují. Podle primátorky navíc mnohokrát svým hlasováním zablokovali důležitá rozhodnutí.

Bez zástupců kraje je nyní dozorčí rada paralyzovaná. V praxi to znamená, že na hospodaření nemocnice nikdo nedohlíží. Vedení nemocnice zatím slíbilo, že do vyřešení sporu nebude dělat žádné zásadní kroky. Dlouhodobě je ale taková situace neudržitelná. Obě strany teď mají měsíc, aby vyjednaly kompromis. Pokud by i březnová valná hromada skončila nezdarem, situace kolem nemocnice se může značně zkomplikovat.

Liberec odmítl jmenovat dva krajské členy do dozorčí rady (zdroj: ČT24)