Vrané nad Vltavou odřízla nestabilní skála nad silnicí

Vrané nad Vltavou – Jen po železnici, přívozem nebo objížďkou přes Dolní Břežany se dostanou lidé z Vraného nad Vltavou do Prahy. Přímá silnice přes Jarov do pražské Zbraslavi je uzavřena kvůli padajícímu kamení. Uzavírka potrvá dlouho, peníze na sanaci skály dá Středočeský kraj až v létě.

Loni po letech střádání mohli horolezci konečně zabezpečit skály, které ohrožovaly silnici na levém břehu Vltavy jižně od Prahy. Letos jim postačí přeplavat řeku, další práce je čeká takřka na témže místě, pouze na pravém břehu. Již teď je tam uzavřena silnice, kterou nestabilní skála ohrožuje. „Nikdo z nás si nechce vzít na triko, že tam spadne kus skály a zabije kohokoli z nás,“ řekla starostka Vraného Martina Filipová.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Protože je ale silnice, kterou teď začalo ohrožovat padající kamení, méně významná než ta levobřežní, neplánuje kraj žádné provizorní zabezpečení skály. Její sanaci naplánoval až na léto – přestože starostka žádala o co nejrychlejší opravu. Podle hejtmanství to rychleji nejde. „My jsme na základě toho zažádali o dotaci v rámci Státního fondu životního prostředí. V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele,“ přiblížil náměstek hejtmana pro dopravu Miloš Petera. Sanace začne nejdříve v červenci, silnice zůstane uzavřena minimálně do září.

Do té doby budou muset asi dva tisíce obyvatel Vraného nad Vltavou oželit přímou silnici do Prahy – mohou jezdit vlakem, převézt se přes Vltavu přívozem na autobus nebo na ně čeká zdlouhavá objízdná trasa přes Zvoli, Ohrobec a Dolní Břežany. Oproti přímé trase je zhruba třikrát delší.