Vlaky nejezdily na pražské hlavní nádraží, tabule mátly cestující

Praha – Správě železniční dopravní cesty se po třetí hodině odpoledne podařilo obnovit provoz na hlavním nádraží v Praze. Od rána ho blokovala spadlá trolej. Vlaky od Plzně, ale i Pardubic na hlavní nádraží nezajížděly, končily na jiných pražských nádražích. Některé vlaky ještě po zprovoznění hlavního nádraží jezdily po odklonových trasách. Postup železniční správy během výluky se nelíbil některým cestujícím – na informačních tabulích na hlavním nádraží byly uvedeny všechny vlaky, řada lidí se o tom, že jedou odjinud, nedozvěděla.

Regionální dopravu se železničářům podařilo obnovit záhy poté, co opravili poruchu trakčního vedení na hlavním nádraží. Horší to však bylo s dálkovými vlaky, které se zatím dostaly na jiná pražská nádraží. „Přestože už byla závada odstraněna, bude ještě minimálně do 18. hodiny trvat, než se podaří plně obnovit běžný provoz,“ uvedl po zprovoznění trati mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Porucha zcela zablokovala příjezd na hlavní nádraží ze směru od Smíchova, částečně ochromila i další směry, nejspolehlivější byl provoz směrem na Benešov. Výluka naopak významně postihla vlaky od Pardubic. „Problém je v tom, že nádraží není průjezdné. Vlaky, které do stanice přijedou, se nemohou obrátit,“ vysvětlil dopoledne mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Na železniční správu se zlobili cestující, a to zejména proto, že jim nezajistila potřebné informace. Na velkých informačních tabulích na hlavním nádraží totiž zůstaly veškeré vlaky uvedeny, ačkoli u nich byla poznámka, že odjíždějí z jiné stanice. Toho si ale někteří nevšimli. „Informační tabule mají omezené množství znaků,“ hájil postup správy železnic Ptačinský. Na přesunutí výchozí stanice podle něj upozorňoval i staniční rozhlas, kompletní informace potom byly k dispozici v informačním centru.