Budějovice podají žalobu kvůli sanaci azbestu ve školách

České Budějovice - Po necelém roce stále není jasné, kdo zaplatí vyčištění dvou škol v Českých Budějovicích od azbestu. Magistrát se nedohodl se stavební firmou OHL ŽS, která objekt zateplovala, na odškodnění. Firma odpovědnost za únik azbestu odmítá; budějovická radnice na ni proto podá žalobu.

Na konci listopadu 2011 radnice uzavřela dvě českobudějovické školy, Máj a Waldorfskou, neboť hygienici zde po letní rekonstrukci a zateplování naměřili zvýšené hodnoty nebezpečného azbestu.

Děti poté strávily půl roku v náhradních vyučovacích prostorech v jiných školách a budovy prošly důkladným tříměsíčním čištěním. Účet za vyčištění se vyšplhal na 18 milionů korun. Radnice tehdy vzala peníze ze svých rezerv. Nyní žádá náhradu po firmě, která rekonstrukci provedla.

Posudky pro a proti

„Máme zpracované posudky, které nám říkají, že největší pochybení je na straně dodavatele stavby, to znamená firmy OHL,“ říká náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09). Podle Zoji Guschlové ze společnosti Foster Bohemia, která vedla odborný dozor při odstraňování azbestu ze školy, skupina OHL ŽS vybrala subdodavatelsky sanační firmu, která nebyla optimální.

Stavební firma ale pochybení odmítá. „Máme k dispozici posudek soudního znalce, který byl již protokolárně předán investorovi a který dokládá, že azbestová vlákna se ve školách neobjevila v důsledku naší činnosti,“ tvrdí mluvčí OHL ŽS Taťjana Pelíšková.

Téměř rok trvaly neúspěšné dohady o mimosoudním vyrovnání. Podání žaloby by radní měli odsouhlasit na mimořádné schůzi za týden. Náměstek Kamil Calta dodává: „Bude čistě věcí soudu, jak dlouho to bude trvat. Budeme to vymáhat celé.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)