Klokánek roste. Přijímá nové děti i „tety“

Jindřichův Hradec - Klokánek pro ohrožené děti, který má v Česku 45 pracovišť, zvyšuje v regionech kapacitu. Přijímá i další pracovníky. Jeho správci uspěli s žádostí a z evropských fondů přicházejí desetitisíce korun na rozvoj zaměstnanosti právě v této oblasti. Pro ohrožené děti to znamená desítky nových míst.

Jindřichohradecký Klokánek patří k nejmladším, funguje rok a půl. Za tu dobu se v něm už vystřídalo šest desítek dětí. „Minulý rok jsme museli odmítnout asi 30 dětí pro nedostatek kapacity,“ uvedla Emílie Popelková, vedoucí. V sedmi bytech se po týdnu střídá také 14 tzv. tet, které se o děti starají.

Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí, jehož cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče.
Zdroj: ČT24

Podle vedoucí se pracovní místa v Klokánku rychle zaplnila, brzy ale budou potřebovat další ženy. Nový projekt má přilákat budoucí zaměstnance. Specializované firmě se podařilo z desítek zájemců vybrat pro 45 pracovišť zatím 16 lidí.

Klokánek v posledních měsících postupně rozšiřuje činnost, chce přijímat další děti. Vytvořil pro ně zhruba 50 nových míst. „Průměrná doba pobytu je půl roku, ale třetina dětí odchází do měsíce,“ uvedla Marie Vodičková, Fond ohrožených dětí. Poslední dítě do jindřichohradeckého Klokánku přijímali minulý pátek. Na dvě volná místa teď čeká zástup dalších.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)