Z lipové aleje v Liberci možná zbydou jen pařezy

Liberec - Liberec může přijít o jednu ze svých přírodních zajímavostí – sto let starou lipovou alej na Masarykově třídě v historickém jádru města. Podle posudků je důvodem špatný stav stromů. Šest nejnebezpečnějších chtějí vykácet letos. Další pak příští rok. Plán, jak alej obnovit, město ale památkářům zatím nepředložilo a ti bez něj kácení nepovolí.

Na 130 lip zdobí Liberec od 19. století. Na pohled jsou zdravé, podle posudků ale nebezpečné. Podepsal se na nich provoz a hlavně oprava tramvajové trati z 90. let. „Tam nikdo nemohl předpokládat, že vydrží déle než sto let, navíc při opakovaných zásazích do komunikace, při existenci inženýrských sítí…,“ uvedl Lukáš Martin /ČSSD/, náměstek primátorky Liberce. 

„Město připravuje záměr obnovy celého tohoto silničního stromořadí,“ uvedl David Novotný, vedoucí Odboru správy veřejného majetku. Argumentem je obava z pádu stromů. Na Masarykově třídě se jeden zřítil před jedenácti lety. V živé paměti má tragédii po pádu například Zlín. Před čtyřmi lety tam usmrtil dvě děti. 

O možném vykácení stromořadí se v Liberci mluvilo už v devadesátých letech. Tehdy záměr mezi lidmi vyvolal vlnu nevole. A negativní reakce město čeká i nyní. Kácení, byť jen částečné, vzhled oblíbené promenády mezi muzeem, lázněmi a zoologickou zahradou promění. „V současné době se zahájilo správní řízení na vykácení všech alejových stromů, tudíž celé aleje,“ sdělila Vladimíra Králová, Národní památkový ústav Liberec.

„Jedná se o památkovou zónu, kde i zeleň je památkově chráněná,“ uvedl Jiří Křížek, památkář, ředitel Severočeského muzea v Liberci. Část opozice se bojí, že město může dát přednost kácení před dražším ošetřením stávající aleje. „Myslím si, že jsou i jiné cesty, než šmahem vykácet celou historickou alej. Samozřejmě to bude mnohem nákladnější,“ uvedla Zuzana Tachovská /Změna pro Liberec/, zastupitelka Liberce.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)