Bývalý starosta Prášil prodal pozemky a obec připravil o miliony

Prášily - V Prášilech na Klatovsku pokračuje spor o pozemky. Bývalý starosta Mojmír Kabát měl před třemi lety vlivnému podnikateli Miroslavu Zamiškovi prodat pozemky bez souhlasu zastupitelstva a obec tak připravit až o čtyři miliony. Okresní soud v Klatovech dnes rozhodl, že bývalý starosta úmyslně překročil svou pravomoc a potrestal ho šesti měsíci podmíněně.

Bývalý starosta Prášil Mojmír Kabát podle soudu advokátovi a údajně bývalému poradci Václava Klause Miroslavu Zamiškovi prodal bez projednání zastupitelstva pozemky o výměře 2 147 metrů čtverečních. A to za symbolickou cenu jedné koruny za metr.

Podle vedení obce nebyl na pozemcích dán souhlas k investičnímu záměru, tedy na nich nebylo možné začít stavět. Přesto nechal podnikatel na parcelách postavit apartmány. „My bychom chtěli ty pozemky získat zpátky a prodat je skutečným investorům,“ uvedl Libor Pospíšil, starosta Prášil.

Místní lidé žalobu na bývalého starostu rozšířili i na Zamišku. Ten v Prášilech mimo jiné začal stavět relaxační centrum, které má být ovšem dvojnásobně větší, než bylo uvedeno v plánech. Zamišku se České televizi kontaktovat nepodařilo, po odvysílání reportáže se ale redakci ČT sám ozval a vše popírá. Obviněný Miroslav Kabát se proti dnešnímu rozsudku odvolal. Ve věci tak bude znovu rozhodovat Krajský soud v Plzni.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)