Tesaři z celé republiky se sjeli do Jaroměře poměřit síly

Jaroměř - Hlavním městem tesařů a truhlářů se na tři dny stala východočeská Jaroměř. Do města přijeli soutěžit zástupci řemeslných škol a učilišť z různých koutů republiky. Ti nejlepší pak budou reprezentovat Česko na soutěži s mezinárodní konkurencí. Cílem akce je popularizovat řemeslo mezi mladými.

Práce s pilou, dlátem a palicí děti moc neláká. Například v Jaroměři počet tesařských učňů za dvacet let klesl na polovinu. Minulý rok ale přinesl alespoň malé zlepšení. „Počet učňů nám stoupl, tak doufám, že je to trend obracející se k lepšímu,“ věří mistr odborného výcviku jaroměřské střední školy řemeslné Ladislav Kubias.

Podle Ivana Dvořáka z cechu klempířů, pokrývačů a tesařů se do těchto učebních oborů hlásí především děti, které mají k řemeslu nějaký vztah například prostřednictvím rodičů. Učni tato slova potvrzují. „Táta je tesař a práce se dřevem mě docela baví,“ říká Václav Hála, který se tesařině učí na České zemědělské akademii v Humpolci.

Lidé, kteří tesařinu učí, přitom nepochybují o tom, že právě toto řemeslo má budoucnost. „Dnes se rozvíjí dřevostavby a tam je to samý tesař,“ podotýká jaroměřský učitel Zdeněk Vítek.

V Jaroměři nyní soutěží patnáct družstev, jejich úkolem je vytvořit model střešní konstrukce. Ti nejlepší pojedou v dubnu soutěžit do Brna, kde budou i tesaři ze zahraničí.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)