Lyžaři v Krkonoších utíkají ze stop, vrhnou se na ně správci parku

Vrchlabí – Správa Krkonošského národního parku chystá na příští víkend rozsáhlou „dopravně bezpečnostní“ akci u horských lyžařských tras. Strážci hor se nebudou zabývat rychlostí nebo alkoholem, zajímají je lyžaři, kteří trasy opouštějí a ničí tak horskou přírodu. Podle Správy KRNAP takoví lyžaři ohrožují populace sokola a tetřívka.

Posílit hlídky se horská správa rozhodla, když její pracovníci prohlédli nepřístupný horský terén v oblasti první zóny národního parku. Například na svahu Kotle v srdci hor jsou vidět desítky stop od lyží a snowboardových prken, na jiných místech, kde by se turisté neměli pohybovat, jsou zase vyšlapané stezky. Podle Správy KRNAP není pravda, že jízdou po sněhu lidé neničí přírodu pod ním. Snowboardisté jízdou volným terénem v ledovcových karech plaší sokola stěhovavého, který si na krkonošská hnízdiště začíná právě v této době zvykat – zatím jsou v nejvyšších českých horách pouze čtyři sokolí páry. Tetřívek obecný se potom zkrátka snaží přežít zimní měsíce. „Vyrušením tetřívci spotřebovávají své energetické zásoby a hrozí reálně riziko jejich uhynutí,“ upozornil mluvčí správy Radek Drahný. Samců tetřívka je v Krkonoších 112, podle odborníků jde o jejich poslední životaschopnou populaci v Česku.

Strážci krkonošského parku chtějí na svou přítomnost upozornit a být dobře vidět, aby lyžaře odradili od opouštění značených cest. Lyžařské honičky podle nich v Krkonoších nehrozí. „Nejde nám o to někoho honit v karech, ale snažíme se preventivně zamezit vstupu lidí do těchto oblastí ještě dříve, než by živočichy mohli ohrozit,“ uvedl náměstek Správy KRNAP Otakar Schwarz. Mluvčí Drahný dodal, že pracovníci parkové správy již chytili mnoho neukázněných lyžařů. Kdo opouští značené stopy, vystavuje se pokutě, která podle mluvčího může být až tisícová, ve správním řízení i desetitisícová.