Obvinění zastupitelé končí, nahradí je jiní obvinění

Liberec - Tři politici obvinění z nezákonného vyplácení odměn ve společnostech Libereckého kraje rezignovali na své posty v krajském zastupitelstvu. Zdeněk Bursa, Martin Sepp a Pavel Petráček zároveň pozastavili své členství v ČSSD. V zastupitelstvu je ale ve dvou případech mají nahradit jejich spolustraníci, kteří jsou obvinění ve stejné kauze.

Tři obvinění zastupitelé přenechají svá místa v zastupitelstvu spolustraníkům z ČSSD. Jenže i mezi náhradníky jsou hned dva obvinění ve stejné kauze - liberecká primátorka Martina Rosenbergová a bývalý krajský radní Jaroslav Podzimek. „Nevidím v tom problém, jsem v zemědělském výboru, tam se také snažím působit v rámci toho, aby to pro kraj bylo dobré. O totéž se pokusím v zastupitelstvu,“ prohlásil Podzimek.

Liberecká primátorka vyjádření odmítla s tím, že se mandátu pravděpodobně vzdá. Ona ani Podzimek neoprávněné odměny neinkasovali. Svými podpisy a hlasováním ale umožnili, aby je brali jejich spolustraníci. „Těmto krádežím otevřeli dveře dokořán a čtrnáct měsíců to kryli i svým mlčením. Myslím si, že je naprosto nepřípustné, aby takovíto lidé nadále reprezentovali Liberecký kraj,“ míní člen krajského zastupitelstva Michael Canov (SLK).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Policie obvinila bývalé vedení Libereckého kraje ze střetu zájmů. Jako radní s platem kolem padesáti tisíc si prý sami odhlasovali další odměny. Třeba v českolipské nemocnici si takto Bursa vydělal po zdanění přes 350 tisíc korun, Petráček čtvrt milionu. Zadlužená nemocnice teď chce peníze zpátky. „Pan Petráček je ochoten tuto sumu vrátit. Pan Bursa se zatím nemocnici neozval,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Na desítky tisíc si obvinění politici přišli také ve firmě Silnice LK, podle jejího ředitele už ale peníze vrátili.