Pozor na mrznoucí mrholení, silnice jsou po něm obzvláště kluzké

Ostrava/Liberec – Nehoda, která uzavřela silnici I/35 na odjezdu z Liberce směrem na Turnov, byla nejvážnější komplikací pátečního provozu. Snadno se ale mohou vyskytnout další, na některých místech padá mrznoucí déšť, silnice jsou potom kluzké. Řidiče mohou doběhnout i mlhy, které rovněž občas namrzají. Bez ohledu na sjízdnost silnic by si potom měli cestu autem rozmyslet obyvatelé Moravskoslezského kraje, kde je vyhlášena smogová situace. Ráno ji ČHMÚ rozšířil i na Třinecko, platí tak v celém kraji.

Nehoda v Liberci se stala brzy ráno u nájezdu z jablonecké silnice I/14 na turnovskou I/35. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové se obešla bez zranění, policie ale uzavřela oba pruhy ve směru na Turnov, aby mohla vyšetřit okolnosti havárie. Neprůjezdný byl nejdůležitější liberecký tah déle než dvě hodiny v úseku od křižovatky s jabloneckou silnicí až ke křižovatce s Hodkovickou ulicí, kde formálně začíná rychlostní silnice R35.

Silnice jsou sjízdné, na Moravě může namrzat déšť

Řidiči se nemusí bát, že by na českých silnicích někde uvázli. Cestáři ovšem nabádají k opatrnosti. Nejde přitom pouze o sníh, který stále zůstává na některých komunikacích nižších tříd. Ve středních Čechách, na Vysočině a na východě a severu Moravy leží mlha.

Ve Zlínském kraji upozorňují silničáři a meteorologové také na mrznoucí mrholení, ze kterého se vytváří ledovka. Namrzající srážky se vyskytují také v Ústeckém kraji a mohou se rozšířit i do Královéhradeckého kraje.

Klidné páteční počasí bude místy narušovat slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení, zpočátku se ojediněle vytvoří také mlhy, které mohou namrzat. Teploty se budou pohybovat mezi -2 a +2 stupni Celsia. V sobotu má být počasí navlas stejné – včetně namrzajícího mrholení a nejvyšších teplot od -2 do +2 stupňů.