Učitelé chtějí svrhnout ředitele jičínské základky

Jičín - Proti svému řediteli se bouří učitelé základní školy v Husově ulici v Jičíně. V petici žádají jeho odvolání; radnice ale váhá, obává se soudních sporů. Jde totiž spíš o řešení mezilidských vztahů a pro odvolání město zatím nenašlo žádné zákonné důvody.

Odvolat ředitele Jindřicha Tryznu chce většina zaměstnanců. Podle nich panuje na škole dusná atmosféra. „Už dále nemíníme snášet šikanu ze strany zaměstnavatele,“ prohlašuje jeden z učitelů a předseda odborů ZŠ Husova Luboš Jirsa.

Ředitel to vidí jinak. Učitelé si prý za minulého vedení zvykli, že mohou o všem spolurozhodovat. On se snažil nastavit jiná pravidla a narazil. „Mám pocit, že nepochopili moji strategii, že chtěli více zasahovat do řízení školy,“ tvrdí Tryzna.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zajímavostí je, že odpor učitelů ředitel nezažívá poprvé. Podobně na tom před několika lety byl i ve Vrchlabí. „Tehdy jsem měl pocit, že pan ředitel Tryzna vedl školu spíše manažersky a že se to nehodilo do toho prostředí,“ míní starosta Vrchlabí Jan Sobotka (ZVON).

Jičínská radnice teď čeká, co jí doporučí školská rada složená z učitelů, rodičů a zástupců města. „Řešení se hledá težko, protože dnešní školský zákon stojí spíš na straně ředitelů,“ podotýká Jiří Liška  (nestr. za ODS).

Ředitel Tryzna odstoupit nehodlá a je připraven se soudit. Dobrovolné odstoupení by totiž podle něj znamenalo, že uznal svou chybu.