Vzduch je stále špatný, v MS kraji platí nadále smogová situace

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se stále špatně dýchá a v nejbližších hodinách se to nezlepší. Český hydrometeorologický ústav od čtvrtka postupně vyhlašuje smogovou situaci pro jednotlivé oblasti, nyní už platí v celém regionu. Hodinový limit 50 mikrogramů částic polétavého prachu PM10 na metr krychlový je překročen na všech stanicích v kraji, nejprašněji je v Orlové se 188 mikrogramy a Bohumíně a Havířově se 182 mikrogramy na metr krychlový v průměru za posledních 24 hodin. V Havířově se za poslední hodinu situace mírně zlepšila, meteorologové změnili hodnocení aktuální kvality vzduchu z „velmi špatné“ na „špatnou“.

Jako špatnou hodnotí meteorologové kvalitu vzduchu i na mnoha dalších místech po celém Česku. Hygienický limit je výrazně překročen například v Brně, Uherském Hradišti, Jihlavě, Pardubicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem a na Mostecku, Táboře či Kladně. Že by se situace změnila, ČHMÚ nepředpokládá. „Hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu, v Moravskoslezském kraji trojnásobně, ojediněle až čtyřnásobně,“ uvedli meteorologové.

Vyhýbat se zvýšené zátěži by měli lidé se srdečními a dýchacími obtížemi, stejně jako starší lidé a malé děti. Meteorologové také vyzvali řidiče, aby nechali doma auta.

Smog trápí i Mladou Boleslav. Odborníci teď na pojízdné měřicí stanici zjišťují, odkud přesně znečištění pochází. Domnívají se, že není z továren, ale z aut a z topení.„To je problém většiny českých měst, nemá nic společného s problémy Moravskoslezského kraje, kde je významný přeshraniční přenos. My tu nemáme žádné železárny nebo elektrárny,“ říká iniciátor měření David Hradiský. Měření potrvá dva týdny, následovat budou rozbory a analýzy. Kompletní výsledky by měli znát odborníci zhruba do roka.

Vědecký výzkum v rámci projektu Cenatox se dříve uskutečnil i v Ostravě. Měřicí stanice dokáže analyzovat částice různé velikosti, včetně těch nejmenších, a v nich až sedmadvacet prvků. To všechno každou hodinu. S měřením pomůže i speciální vzducholoď. „Dokážeme velmi dobře sledovat, jak rychle se ta distribuce mění, což může být jakýmsi indikátorem atmosférických procesů,“ popsal Jan Hovorka z Přírodovědecké fakulty UK.

Špatné ovzduší trápí ve středních Čechách taky Kladno, Beroun a Příbram. Smogovou situaci tady měli naposledy koncem ledna. Mladá Boleslav chce na základě výsledků měření jednat. „Co se týká lokálních topenišť, tak například v Moravskoslezském kraji byly dotace na výměnu kotlů, můžeme apelovat na kraj, případně na ministerstvo životního prostředí,“ plánuje náměstek primátora Jiří Bouška (Volba pro Mladou Boleslav).