Plný provoz pražské MHD nebude úplný

Praha – Od pondělí se měla podle předvánočních slibů vrátit městská hromadná doprava v Praze do plného provozu. V lednu a první polovině února, kdy jezdí podle statistik organizátora dopravy společnosti ROPID nejméně lidí z celého roku, platila alternativa prázdninových jízdních řádů. Část opatření ale bude platit i v následujících měsících, především bude slabší večerní provoz některých tramvajových linek.

Zimní prázdniny – alespoň pro pražskou MHD – začaly 7. ledna, vše se mělo do původního stavu vrátit 18. února. Mezitím, v době zkouškového období na vysokých školách a současně turisticky nejméně zajímavém čase, jezdily v sedlech pracovních dnů tramvaje méně často než dříve, ještě větší omezení platilo večer. Prodloužení intervalů se týkalo také některých autobusových linek.

Nakonec zůstanou některá dosavadní omezení v platnosti i po 18. únoru. S delšími intervaly ve špičkách pracovních dnů bude i nadále jezdit autobusová linka 253, která spojuje Smíchovské nádraží a oblast Na Beránku. Menší omezení bude platit také v tramvajové dopravě. „Na základě vyhodnocení provozu prozatím zůstanou prodloužené intervaly na vybraných tramvajových linkách v neděli večer cca po 22. hodině,“ informoval ROPID. Opatření se týká většiny páteřních linek 3, 17 a 22 a také tramvají 7, 11 a 14/24.

Organizátor Pražské integrované dopravy upozorňoval, že zimním omezením provozu ušetří, aby mohl MHD naopak více posílit, až to bude potřeba. Mluvčí ROPIDu Filip Drápal odhadl úspory ze zimního prázdninového provozu na jednotky milionů korun. Podle náměstka primátora pro dopravu Josefa Noska by se nadále mohly jízdní řády pražské MHD měnit častěji, aby nabídka dopravy co nejlépe odpovídala počtům cestujících v jednotlivých obdobích.

ROPID nyní připravuje další systémové změny městské dopravy. V březnu by měl být hotov jejich návrh, který potom budou připomínkovat městské části a občanská sdružení.