O stavbě bazénu se rozhodne v referendu

Brušperk – O stavbě nového bazénu za 50 milionů korun rozhodnou obyvatelé Brušperku na severu Moravy v referendu. Radní se totiž nemůžou dohodnout, kdo budoucí provoz zaplatí. Opozice se obává vysokých ztrát. Podle koalice je ale město dokáže pokrýt ze zvýšených příjmů z rozpočtového určení daní.

Základní a umělecká škola, nová sportovní hala a na vedlejším pozemku v příštím roce možná i bazén – sportovně-vzdělávací komplex v Brušperku by podle představ starosty Ivana Krupníka měl být jedním z nejmodernějších v kraji. Bazén má stát necelých 50 milionů korun. Město po několika letech čekání získalo na konci ledna 20milionovou dotaci z Evropy. Zbytek doplatí z fondu, do kterého už šest let spoří. Odpůrci ale poukazují na to, že ztráta z provozu bazénu bude příliš vysoká.

Roční náklady na provoz budoucího bazénu spočítali radní na více než dva miliony korun. Opozice ale tvrdí, že ani tato částka nemusí být konečná. Ivan Krupník ale říká, že za výpočty si stojí. „Novela zákona o rozpočtovém určení daní nám zvyšuje příjmy od 1. ledna letošního roku o téměř 6 milionů korun,“ dodal. „Tím, že projekt prošel a uspěl v hodnocení, prokázal, že je životaschopný a také užitečný,“ nechal se slyšet mluvčí Úřadu regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Zastupitelé ve středu rozhodli o vypsání referenda. Na dotaz, zda lidé chtějí bazén, budou místní obyvatelé odpovídat v sobotu 16. března. Něco málo přes 1 100 voličů – tolik lidí musí přijít k urnám, aby bylo referendum platné. Pokud voliči bazén schválí, začne se stavět na podzim. V případě nesouhlasu nebo krachu hlasování radnice dotaci vrátí a projekt zruší.