V kostýmu a s loutkou v ruce ošetřovatelé odchovávají vzácné mládě jeřába

Zlín – Nasadit na ruku loutku ptáka a do práce. Tak teď vypadá pracovní náplň chovatelů zlínské zoo Lešná, kteří pečují o mládě jeřába laločnatého. Dvoutýdenní mládě odmítli jeho rodiče a netradičního odchovu s maňáskem v ruce se museli ujmout chovatelé. Mládě nesmí člověka zahlédnout, jinak by se na něj zafixovalo jako na příslušníka svého druhu. S jeřáby už by pak nikdy nebylo schopné žít.

Bílý plášť, červená kukla a maňásek s dlouhým zobákem – pracovní oblečení ošetřovatelů dvoutýdenního jeřába laločnatého. Rodiče mládě odmítli, a tak je museli zastoupit ošetřovatelé. Protože je tento druh specifický tím, že uměle odchovaná mláďata se fixují na lidi a už nejsou schopná žít mezi jeřáby, museli ošetřovatelé do přestrojení.

Ty jsi moje máma?

Mláďata jeřába laločnatého si jako příslušníka svého druhu fixují toho, kdo se o ně stará. Pokud je tedy odvrhnou rodiče a péče o ně se ujme člověk, musí se přestrojit do kostýmu jeřába. Jinak riskuje, že mládě si na lidi zvykne, nebojí se jich, a dokonce vyžaduje jejich přítomnost. V dospělosti se pak nedvoří jeřábům opačného pohlaví, ale právě lidem.

NO COMMENT: Péče o mládě jeřába (zdroj: ČT24)

Zobákem připevněným na maňáskovi krmí chovatelé mládě čtyřikrát denně. Malý ptáček si pochutnává na směsi tvarohu, vařeného vejce, mrkve a rýže a na speciálních ptačích granulích. Mládě roste jako z vody, vyhráno ale chovatelé podle svých slov ještě nemají. Stále totiž hrozí, že by malý jeřáb mohl přilnout ke člověku.

Otec a pak i matka mládě odmítli. Před uhynutím ho zachránil ředitel zoo

Malý jeřáb laločnatý se ve zlínské zoo vylíhl 1. února chovnému páru, který nikdy předtím mláďata neměl. Když zoologové vrátili mládě z odchovného boxu zpět do hnízda k rodičům, otec se po něm během několika minut dvakrát ohnal. Bylo jasné, že ho bude nutné od mláděte oddělit.

Samice svého potomka přijala dobře. Zlom nastal ve chvíli, kdy je chovatelé kvůli zimě přesunuli z venkovní voliéry do vyhřívaných prostor. Matka se o něj najednou přestala starat, zahřívat ho. Mládě tak silně prochladlo. Ředitel zoo ho večer našel nehybně ležící na dně boxu. Pohotově ho schoval pod košili, aby ho zahřál na teplotu lidského těla, a tak se mládě probudilo zpátky k životu. Od té doby se o něj v odchovném boxu starají jen ošetřovatelé.

Odchov plachých ptáků je v evropských zoologických zahradách mimořádně vzácný. Podle odborníků se častěji podaří odchovat mláďata tygrů nebo goril, kterých je v zajetí chováno více než jeřábů. Goril se jen v Evropě ročně narodí deset, zatímco jeřábi se vylíhnou maximálně dva. Zlínské zoo se mládě podařilo odchovat jako úplně první zoologické zahradě v České a Slovenské republice.