Ústí má po 20 letech hlavního architekta

Ústí nad Labem - Téměř dvacet let se Ústí nad Labem rozvíjelo divoce a bez jakékoli kontroly. Nyní má opět funkci hlavního architekta. Radnice tak reagovala na kritiku veřejnosti, že ve městě vznikají nevzhledné stavby, které zastiňují historické budovy. Původní okrajové čtvrti chátrají, jiné se zase rozšiřují tak, že zabírají volnou krajinu.

Ústečtí radní uznali, že město hlavního architekta potřebuje. „Věřím, že tato funkce městu prospěje,“ řekl radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

Kritikům ale vadí, že hlavní architekt nebyl postaven na úroveń náměstka primátora. Jako úředník bude podle nich muset jenom poslouchat. „Nevidím to moc optimisticky, protože město veškeré okolnosti okolo toho tají,“ obává se architekt Matěj Páral.

Radní ale trvají na tom, že novému muži do práce mluvit nechtějí. Podle nich bude mít hlavní architekt podporu celé rady. Bude ovlivňovat všechny nové stavby, omezen bude jen platnými zákony. „Mohu napsat: Nelíbí, nesouhlasím,“ říká Vladimír Charvát, který novou funkci obsadil.

Nový hlavní architekt už své priority naznačil. První bude inventura platného územního plánu, snaha zastavět všechny proluky a nerozšiřovat město za současné hranice.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)