Sníh a kamiony se nemají rády, stála D1 i harrachovský přechod

Liberec – Vydatné sněžení celý den komplikuje dopravu, nejvíce na severu Čech. Ve vyšších polohách napadlo přes deset centimetrů sněhu. Odpoledne se ale situace začala zlepšovat a silničáři v Libereckém kraji mohli pro nákladní dopravu otevřít silnici I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem. Ta se ocitla pod sněhem, kamiony vázly a silniční správa pro ně tah nakonec uzavřela. Sníh na dálnici D1 zase zřejmě přispěl k nehodě, která uzavřela tento tah na Vysočině. Dálnice byla neprůjezdná dvě hodiny.

Havárie kamionu odpoledne uzavřela dálnici D1 na 103. kilometru ve směru na Prahu. Nebylo možné projet ani jedním pruhem. „Nákladní automobil zřejmě po smyku narazil do středových svodidel a blokuje celou šířku dálnice,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Havárie se obešla bez zranění. Silničáři uvedli, že se převrátil na bok, podle odtahové služby ale zůstal na kolech. Odklidit ho se však podařilo až po sedmé večer, zatím se na dálnici vytvořila šestikilometrová kolona.

Dobré zprávy v podvečer přišly z Libereckého kraje. Od noci napadlo na horách přes deset centimetrů sněhu, zůstal ležet i na tanvaldsko-harrachovské státní silnici. Kamiony na ni proto od rána nemohly. Odpoledne ale sněžení zesláblo a k páté hodině mohli silničáři důležitý mezinárodní tah pro nákladní dopravu opět zprůjezdnit.

Silnice z Tanvaldu do Harrachova byla uzavřena.
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Opatrní by měli být motoristé v lyžařských střediscích, kde rodiny tráví jarní prázdniny. „Na silnicích v horských oblastech je velký pohyb turistů. Jak sněží, mají na hlavě kapuci a někdy ani neslyší, že jede auto,“ upozornil Pospíšil. Velmi opatrnou jízdu doporučuje motoristům zejména ve vyšších partiích Liberecka, Jablonecka i Semilska. „V jižnějších částech kraje je sjízdnost už dobrá, sůl dobře působí a silnice jsou černé,“ dodal dispečer.

  • Meteorologové dnes očekávají maximálně 5 cm nového sněhu v nížinách, ve vyšších polohách a na horách v rozmezí 10 až 20 cm.
  • Pro večer platí výstraha před náledím a sněhovými jazyky.
  • Nejchladněji z celého týdne by mělo být v pátek ráno, při malé oblačnosti až -14 °C.
  • Od neděle se má oteplovat.

V Ústeckém kraji se řidiči potýkali s namrzlými vozovkami hlavně v okolí krajského města. V samotném Ústí se ráno stalo několik nehod. Problémy byly ráno také na Litoměřicku. U Třebenic skončilo auto mimo silnici, provoz na hlavním tahu mezi Lovosicemi a Mostem ale nehoda neovlivnila. Opatrně by řidiči měli jezdit po silnicích nižších tříd na Litoměřicku, Děčínsku a v Krušných horách. Po chemickém ošetření tam zůstává rozbředlá vrstva sněhu, ostatní silnice jsou většinou mokré. 

Nehoda nákladního vozu zcela zablokovala sjezd z dálnice D5 na Ejpovice ve směru od Plzně. V regionu se do 09:00 stalo nadprůměrné množství nehod, policie apeluje na řidiče, aby jezdili opatrně. Sjízdnost komplikuje sněžení a také místy menší námraza. Podle silničářů drobně sněží na území celého kraje, intenzivní přeháňky jsou v okresech Plzeň-sever, na Rokycansku a ve východní části okresu Plzeň-jih.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)