Radní-estébák ve funkci zůstává, KSČM ho podpořila

České Budějovice – Jihočeský komunistický radní Václav Kučera, který před rokem 1989 spolupracoval se Státní bezpečností (StB), nerezignuje. Na dnešním jednání se ho jednohlasně zastal zastupitelský klub KSČM. Podle něj není spolupráce s StB překážkou, aby funkci radního vykonával. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) s ním ale jakoukoli spolupráci na úrovni kraje odmítá, proto krajskou KSČM vyzval, aby situaci řešila.

Komunističtí zastupitelé vyjádřili Kučerovi plnou podporu. Ohánějí se přitom platnou legislativou. Z lustračního zákona prý vyplývá, že skutečnost, že spolupracoval s StB, nemá nikomu bránit ve výkonu politické funkce. Žádné podobné opatření neobsahuje ani koaliční smlouva, kterou strana uzavřela se sociální demokracií.

Ani sám Kučera odstoupit nehodlá. „Cítím silnou podporu nejen z klubu, ale i od spousty starostů, kteří mi včera během dne volali, abych vydržel, abych se nenechal zlomit,“ řekl po jednání Kučera.

Hejtman Zimola odmítl věc komentovat do doby, než se sejdou zastupitelé ČSSD a krajský výbor strany.

Už dřív se ale s radním Kučerou setkal, šéfa krajských komunistů Petra Braného potom vyzval, aby se strana problémem zabývala. Očekával, že KSČM radního vymění. „Ohrožení koalice bychom řešili až v momentě, kdy by komunisté přišli s takovým návrhem, který by pro mě a pro nás sociální demokraty byl naprosto nepřijatelný. Tedy že by pan radní Kučera chtěl ve své funkci setrvat,“ uvedl Jiří Zimola před jednáním komunistických zastupitelů. Současně odmítl, že by sociální demokraté jednali o koalici s jinou stranou.

Jihočeský hejtman je přesvědčen, že problémy, které se týkají obsazení krajské rady ze strany KSČM, jsou ukázkou toho, že se komunisté nedokázali se svou minulostí řádně vyrovnat. „Lidé mají možnost v přímém přenosu vidět, jaké lidi komunisté navrhují na pozice,“ podotkl. Krátce po vzniku jihočeské krajské rady vznikla petice, která žádala odvolání radní pro školství Vítězslavy Baborové – týkala se ovšem obecně postu školského radního a žádala, aby post obsadil někdo, kdo není členem komunistické strany.

Přes personální problémy nechce Zimola, který je současně sociálnědemokratickým krajským šéfem, ukončit koalici s KSČM. „Vládneme na základě programové shody. Shoda, kterou máme a na základě které plníme v jižních Čechách sociálnědemokratický program, je pro mě mantrou. Nemíním měnit tuto shodu a tento program jen na základě toho, že někteří studenti nebo veřejnost není spokojena s výsledkem voleb a představovala by si, že výsledek by měl být jiný,“ vysvětlil. Pro kritiky koalice jsou ale personální otázky klíčové. „Považujeme za absolutně nepřijatelné, aby člověk, který byl takto zapojen do struktur StB, byl přímo ve vedení našeho kraje,“ uvedl mluvčí protikomunistické iniciativy Šimon Heller.

Právě samotná účast KSČM v krajské „vládě“ je ovšem hlavní příčinou protestů, které od vzniku nové rady probíhají v Jihočeském kraji. V jejich středu stojí studentská iniciativa nazvaná Komunisté ke kormidlu nepatří. Jejím cílem je konec současné koalice, ČSSD by podle kritiků měla hledat jiné partnery.