Do Frenštátu míří pomoc z celého Česka, chybí hlavně nádobí a lůžkoviny

Frenštát pod Radhoštěm - Jednotlivci, organizace i celá města a obce ze všech koutů republiky posílají finanční i materiální pomoc obětem výbuchu ve Frenštátě. Na účtu se již sešlo více než 2,5 milionu korun. Kromě peněžních sbírek organizují města také benefiční akce. Frenštátská charita už vyhlásila stop stav na oblečení, kterého má dostatek, naopak stále chybí především ložní prádlo, hygienické potřeby a nádobí.

Charita registruje obrovský zájem pomáhat, jen během pondělí přišly do jejího sídla téměř čtyři stovky lidí. Materiální pomocí, kterou přinesli, zaplnili všechny dostupné skladové prostory. „Takový zájem jsme tu ještě neměli. Lidé nejen přicházejí, ale i volají z celé republiky, ozývají se firmy, chodí nám balíky,“ řekla ředitelka charity Lenka Tabachová. Charita už musela začít některé věci odmítat. Nepřijímá už například oblečení. Poptávka je nyní po novém spodním prádle, ložním prádle, ručnících či peřinách, nedostatek je i kuchyňského vybavení, zejména příborů, a drobných elektrospotřebičů.

Úspěšná je finanční sbírka. Kasičku v recepci radnice tamní pracovníci už museli vyprázdnit. Napočítali v ní téměř 160 000 korun. „To se nasbíralo během jednoho dne. Dnes to bude podobné. Už před polednem byla z poloviny plná,“ řekla pracovnice úřadu. Podle ní štědře přispívají třeba důchodci. „Byl tady pán okolo 80 let. Přispěl 6 000 korun,“ řekla. Částky přibývají i na účtu. Ještě v úterý večer na něm bylo 1,2 milionu korun. Jen během noci přibyla stejná suma. Další peníze přicházejí.

Výbuch panelového domu ve Frenštátu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Frenštátská charita v současné době již nepřijímá oblečení. Nyní potřebuje:

  • nové spodní prádlo, noční košile a pyžama, látkové kapesníky
  • ložní prádlo, ručníky, utěrky, ubrusy
  • peřiny, deky, polštáře
  • kuchyňské náčiní (vařechy, naběračky, nože, škrabky na brambory…)
  • drobné elektrospotřebiče (rychlovarné konvice, žehličky, ponorné mixery, fény…)
  • hygienické potřeby (toaletní papír, vatové tyčinky…)

Větší zařízení pro domácnost jako ledničky, pračky či nábytek bude charita vybírat po telefonické domluvě, až bude znát požadavky na vybavení nových bytů obětí. Pro více informací mohou lidé volat tel. čísla 556 836 937 nebo 604 841 244.

Moravskoslezský kraj chce přispět 85 tisíc pro každého, kdo přišel o střechu nad hlavou, celkem na tuto pomoc plánuje vyčlenit částku jeden milion korun. Krajská rada o ní rozhodne 26. února. Například Rožnov pod Radhoštěm či Valašské Meziříčí pošlou po sto tisících, stejně tak Chrastava, které právě Frenštát pomohl při povodních před dvěma lety, kdy jí poslal 350 tisíc. Ve městě chtějí také 13. května uspořádat benefiční koncert, na kterém vyberou další peníze.

Koncerty a kulturní akce se naopak ruší v samotném Frenštátě. Vedení radnice oznámilo, že ode dneška do pátku bude město držet pietu za oběti neštěstí. Ruší se společenské akce, které pořádá město, nebude promítat ani kino. Rozhodnutí o pořádání ostatních akcí a zábav nechává radnice na organizátorech.

Frenštát tři dny po výbuchu (zdroj: ČT24)