Na Pardubicku chybí pohotovosti, lékaři nemají zájem

Pardubický kraj - Kdo bude sloužit sváteční a víkendové pohotovosti? To je otázka, kterou rok co rok řeší nemocnice v Pardubickém kraji. Některé z nich přiznávají, že praktičtí lékaři o služby nemají velký zájem. Například v Chrudimi na přelomu roku chyběl lékař na dětské pohotovosti. Důvodem mohou být i rozdílné platové podmínky.

Neordinujeme, využijte služeb Pardubické krajské nemocnice. S tímto vzkazem se na přelomu roku setkali pacienti na dveřích chrudimské dětské pohotovosti. „To je špatně, protože jde hlavně o pacienty, mohlo by dojít k časovému prodlení, pacienta ošetříme pozdě nebo mu můžeme poškodit zdraví,“ konstatuje primář dětského oddělení David Kasal.

Služby lékařů v Chrudimi na rozdíl od jiných nemocnic zprostředkovává soukromá firma. Kraj je sice stoprocentním akcionářem, nemocnici ale neřídí, to má na starosti management.

Důvodem nezájmu ze strany lékařů mohou být rozdílné hodinové sazby za službu na pohotovosti. „Tady je ve všední den cena 240 korun a o víkendu 270 korun, zatímco jinde je to kolem 400 korun na hodinu,“ dodává Kasal.

Ostatní krajské nemocnice vyšší platby přiznávají. I když to pro lékaře nemusí být hlavním motivem, služby na pohotovostech se podařilo obsadit. Ani tady se to ale neobešlo zcela bez problémů. „Mladší kolegové už dlouhodobě zájem nemají. V podstatě se dá říci, že v posledních letech je to pět starších lékařů, kdo tuto službu zajišťuje,“ připouští ředitel svitavské nemocnice Pavel Havíř.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)