Parta zlodějů ukradla 1 200 litrů oleje z trafostanic

Pardubický kraj - Policie dopadla skupinu zlodějů, kteří kradli izolační olej z transformátorů. Na Chrudimsku působili téměř čtvrt roku. Zloději zavinili výpadky proudu na železnici, kde kvůli tomu nefungovala varovná signalizace.

Trojice zlodějů se na Chrudimsku specializovala na krádeže oleje z transformátorů. Vybírali si odlehlé trafostanice a z nádrží vypouštěli izolační olej, ten potom dál prodávali například jako příměs do benzinu. „Celkem měli v deseti případech odcizit 1 200 litrů oleje z trafostanic. Celkové škody přesahují 400 tisíc korun,“ řekl mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

Olej kradli hlavně v noci, obce v okolí zůstaly vždy na několik hodin bez elektřiny. Podle energetiků jsou takové krádeže velmi nebezpečné, zloději při nich riskují život a ohrožují i ostatní obyvatele.

Kriminalisté byli partě zlodějů na stopě už od konce loňského roku, nakonec tříčlennou skupinu chytili krátce po jejich poslední krádeži. Na zloděje upozornili obyvatelé jedné z postižených obcí.

Zloději ovšem způsobili i potíže na železnici. Zavinili výpadky varovné signalizace na přejezdech. „Jakékoli krádeže nebo neoprávněné zásahy do zabezpečovacích zařízení, které je pak vyřazují z činnosti, mají za následek zpoždění vlaků,“ uvedl Michal Štěpán, ředitel pro osobní přepravu v Pardubicích.

Podobných krádeží železničáři i energetici evidují stovky ročně. Škody na transformátorech jdou do milionů korun.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)