Tající sníh může na silnicích namrzat, varují meteorologové

Praha – Po víkendových přívalech sněhu stouply teploty nad nulu. V Čechách se ale v noci zase ochladí, meteorologové proto upozorňují, že se bude tvořit náledí. Nebezpečné bude cestování od 18 do 9 hodin pro celé Čechy včetně Svitavska a Jihlavska. S namrzlými silnicemi se museli řidiči vypořádat i v pondělí ráno, dopravu ve špičce poznamenaly kolony kamionů, které se tvořily na silnici I/4 u Vimperku a také na silnici R7 v Praze. Počasí ohrožuje cestující na silnicích i jinak – někde sněží, jinde prší a je mlha, na mnoha místech taje sníh a na vozovkách tak zůstává kluzká kaše.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na náledí, které se může tvořit na silnicích. Platí od pondělních 18 hodin do úterních 9 hodin. Týká se Prahy, celého Středočeského, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje a tří okresů Kraje Vysočina – Jihlavska, Havlíčkobrodska a Pelhřimovska. Je třeba dávat pozor při řízení i při chůzi po chodníku.

Náledí již ráno výrazně zkomplikovalo dopravu, nejvíce v Jihočeském kraji, kde ve stoupání mezi Vimperkem a Strážným uvázlo na 25 kamionů. Do kopce se nedostaly kvůli ledu na silnici I/4, po které mířily do Německa. V nedaleké Čkyni navíc na témže tahu havarovala na náledí čtyři osobní auta, silnice tak byla téměř neprůjezdná – zůstal k dispozici pouze jeden pruh. Kolona kamionů ráno omezila provoz na rychlostní silnici R7 na příjezdu do Prahy.

V Olomouckém kraji stále doznívá sněhová kalamita, která platila o víkendu. Úřady ji sice v neděli odvolaly, ale v Jeseníku je stále všude plno sněhu. Obleva, která přišla, správcům komunikací příliš nepomohla. „Dnes pokračují práce na odvozu sněhu ze zhruba osmi ulic. Je tady tak 40 centimetrů čerstvého sněhu, je těžký a je to problematické na odklízení,“ řekl ředitel Technických služeb v Jeseníku Jan Prejda. U cest tak zůstávají až metrové bariéry a ty zatím nezmizí – správci silnic se zatím snaží především zprůjezdnit silnice. „Na volných prostorách jsou kupy sněhu i tři čtyři metry vysoké,“ dodal Jan Prejda.

Na dalších místech v regionu už je lépe. V kraji prší a tvoří se mlhy, teploty jsou nad nulou a sněhu ubývá. Hlavní tahy jsou už holé.

Počasí působí nepříjemnosti řidičům na horách na severu Čech. V Královéhradeckém krajije kvůli sněhu uzavřena silnice třetí třídy z Vilantic do Dubence, sníh pokrývá také silnice v Orlických horách a Krkonoších – je na nich až deseticentimetrová vrstva.