Na lokálkách bude sleva i bez In-karty, dráhy je tak chtějí zachránit

Praha – Na čtyřech desítkách vedlejších železničních tratí už cestující nepotřebují věrnostní kartu Českých drah – dopravce jim dá čtvrtinovou slevu z jízdného i bez ní. Na osmnácti tratích platily slevy již od předloňského podzimu – tam zůstávají. Podobnou akci nyní dráhy vyhlásily i pro dalších lokálky – celkem 44 tratí. Nadále také platí, že na dráze z Benešova do Trhového Štěpánova dostane každý cestující rovnou padesátiprocentní slevu.

Dávat na vybraných tratích slevu i cestujícím, kteří nemají In-kartu, se rozhodly České dráhy v obavě, aby kraje méně vytížené tratě nezrušily. To se v minulých letech lokálkám stávalo – krajské úřady, které na nich objednávají provoz, poukazovaly na nedostatek cestujících v kombinaci s rostoucími náklady. Dopravu na lokálkách v minulosti přestaly objednávat například úřady v Jihočeském, Královéhradeckém, Ústeckém kraji či v Kraji Vysočina. ČD předpokládají, že se to může snadno přihodit i na dalších místech. „Dříve či později přijde na řadu otázka, zda na takových tratích nemá být doprava zastavena. Pokud ale existuje potenciál cestující do vlaků přilákat, je správné to nejdříve prověřit. Navíc vybíráme tratě, kde by mohlo dojít ke zlepšení služby například zrychlením spojení nebo nasazením kvalitnějších vozidel,“ poukázal ředitel drážního Odboru regionální dopravy Ivo Toman.

Ne všude je čtvrtinová sleva pro všechny cestující novinkou. Na osmnácti tratích, kde ji dráhy zavedly předloni na podzim, nadále platí. ČD přitom poukazují na výsledky, které akční jízdné má. Nejvíce cestujících přibylo na trati, kde pokladní vydávají jízdenky rovnou s padesátiprocentní slevou – lokálce z Benešova do Trhového Štěpánova. „Po zavedení akčního jízdného nedošlo k propadu tržeb, naopak u více než poloviny spojů se tržby zvýšily, a celkové tržby na této trati jsou tak o téměř 15 procent vyšší než před zlevněním. Cestující začali více využívat vlak a někteří k nám přešli z autobusů a aut,“ podotkla Ester Jánošiová z vedení drah.

Slevy jsou ovšem zaměřeny především na cestující, kteří dosud vlaky příliš často nevyužívali. Na ty věrné tentokrát dráhy zapomněly. „Akční nabídka platí na jednosměrné nebo zpáteční jízdenky mezi stanicemi ležícími na vyhlášených tratích,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík s tím, že slevy neplatí pro jízdenky vydané na delší trasy zasahující i mimo vyhlášenou trať, za nižší cenu se neprodávají ani traťové jízdenky.

Zlevňování na železnici (zdroj: ČT24)

TRATĚ SE SLEVOU 25 % I BEZ IN-KARTY:

Středočeský kraj:

  • Kolín–Ledečko, Mladá Boleslav hl. n.–Mladá Boleslav město, Mělník–Mladá Boleslav hl. n., Slaný–Louny, Rakovník–Blatno u Jesenice, Rakovník–Kralovice u Rakovníka, Březnice–Rožmitál pod Třemšínem, Sázava-Černé Budy–Světlá nad Sázavou, Benešov u Prahy–Mezno, Olbramovice–Sedlčany, Kutná Hora hl. n.–Zruč nad Sázavou, Čáslav–Třemošnice, Benešov u Prahy–Trhový Štěpánov (50% sleva)

Ústecký kraj:

  • Rybniště–Rumburk, Rumburk–Dolní Poustevna, Rumburk–Staré Křečany, Zahrady u Rumburka–Mikulášovice dolní nádraží, Lovosice–Teplice v Čechách, Ústí nad Labem hl. n.–Úpořiny–Bílina, Most–Moldava v Krušných horách

Karlovarský kraj:

  • Karlovy Vary–Merklín, Karlovy Vary dol. n.–Potůčky, Nové Sedlo u Lokte–Nová Role, Cheb–Luby u Chebu, Františkovy Lázně–Plesná, Cheb–Hranice v Čechách

Plzeňský kraj:

  • Svojšín–Bor, Poběžovice–Staňkov, Tachov–Domažlice, Domažlice–Klatovy

Jihočeský kraj:

  • Blatná–Nepomuk, Číčenice–Týn nad Vltavou, Číčenice–Nové Údolí, Strakonice–Vimperk, Tábor–Bechyně, Strakonice–Březnice

Kraj Vysočina:

  • Kostelec u Jihlavy–Slavonice, Havlíčkův Brod–Humpolec, Velké Meziříčí–Studenec, Žďár nad Sázavou–Nedvědice

Olomoucký kraj:

  • Lipová Lázně–Mikulovice, Lipová Lázně–Javorník ve Slezsku, Mikulovice–Zlaté Hory

Zlínský kraj:

  • Kroměříž–Zborovice

Moravskoslezský kraj:

  • Valšov–Bruntál, Rýmařov–Valšov
Vydáno pod