Problémy karlovarské nemocnice ať vyřeší stát, žádá kraj

Karlovy Vary – Obří ztráty a možná i platební neschopnosti se obává vedení Karlovarské krajské nemocnice. Měsíčně dostává od pojišťoven o osm milionů korun méně, než potřebuje. Potíže mají i další nemocnice v regionu. Ředitel nemocnice se obrátil na kraj s žádostí o finanční podporu. Hejtman Josef Novotný ale chce, aby potřebné peníze poskytl stát, resp. pojišťovny.

Nová smlouva se zdravotními pojišťovnami zajistila Karlovarské krajské nemocnici nižší úhrady než v předchozích letech. Přitom je v Karlových Varech čerstvě v provozu nový pavilon akutní medicíny, jehož provoz je naopak dražší. Vedení nemocnice, která stále splácí minulé dluhy, se obává, že ztráta bude koncem roku až stomilionová, ředitel Luděk Nečesaný nedávno připustil, že za dva měsíce může být zdravotnické zařízení zcela bez peněz.

Karlovarský kraj chce své nemocnici pomoci, zatím se však nechystá přispívat na její provoz, jak vedení nemocnice žádá. Pomoc chce také společnost Nemos, která provozuje sokolovskou nemocnici. „Kraj je ochoten pomáhat, ale není v silách kraje, aby platil to, co má platit stát,“ zdůraznil hejtman Josef Novotný. Proto zorganizoval jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví a pojišťoven, chce, aby peníze daly ony. „Na 18. března jsme pozvali ministra zdravotnictví a zástupce VZP na společné jednání. Chceme o platbách diskutovat a přimět pojišťovny, aby platby navýšily,“ uvedl hejtman.

Na nedostatek peněz si od začátku ledna stěžují nemocnice i v dalších regionech. Středočeská zdravotnická zařízení musela omezit investice, Fakultní nemocnice v Hradci Králové zase bude snižovat platy. Přesto se nejspíš nevyhne první ztrátě po patnácti letech vyrovnaného hospodaření.