Vzduch v Ostravě je čistší, ve stanu na Masarykově náměstí nejčistší

Ostrava – Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se zlepšily natolik, že meteorologové mohli postupně odvolat smogovou situaci. Vítr rozfoukal prach, který od víkendu špinil ovzduší, jeho koncentrace jsou nad hygienickým limitem pouze místy. Zcela bezpečně v limitu je potom vzduch ve speciálním stanu na ostravském Masarykově náměstí, který postavili studenti ostravských vysokých škol spolu s organizací Čisté nebe.

Kvůli dlouhodobě znečištěnému ovzduší vyhlásili meteorologové v části Moravskoslezského kraje smogovou situaci v noci z neděle na pondělí, v celém regionu platila od úterního rána. Od středečního rána ji zase začali odvolávat, po poledni už neplatila v žádné části kraje.

Stále zvýšená je koncentrace polétavého prachu v Ostravě, údaje ze stanice v Zábřehu jsou stále blízko 80 mikrogramům v metru krychlovém – hodinová koncentrace by přitom neměla být vyšší než 50 mikrogramů. Limit zůstává překročen také v Bohumíně, Havířově a Orlové.

Prach v ovzduší? V OxyBoxu ne

Takřka bez prachu by naopak mělo být ovzduší ve speciálním stanu OxyBox. Vznikl na ostravském Masarykově náměstí, k dispozici bude kolemjdoucím do odpoledne. Uvnitř jsou čističky vzduchu, které Ostravanům zaručují nadechnutí čistého vzduchu bez prašných částic. „Jsou dimenzované tak, aby vyfiltrovaly celý prostor,“ uvedl architekt stanu Petr Svoboda. Lidé dostanou k dispozici lehátka, na kterých si budou moci poslechnout hudbu.

Projekt připravila zhruba desítka vysokoškolských studentů společně s organizací Čisté nebe. Kromě stanu připravila organizace také měřiče kvality ovzduší, zatím má k dispozici osm kusů – stacionární měřiče, který si budou moci lidé dát za okno, i mobilní měřiče. Naměřené hodnoty budou k vidění na internetu.

Rozhovor s Petrem Svobodou a Kamilou Plockovou (zdroj: ČT24)