Z Budějovic na hranice brzy povede silnice smrti, varují hejtmani

České Budějovice – Aby nezačali v jižních Čechách ve velkém umírat řidiči, je bezpodmínečně nutné, aby Česko postavilo příhraniční úsek rychlostní silnice R3 současně s jejím protějškem za hranicemi. Úsek z Freistadtu na státní hranice chce Rakousko stavět od roku 2016. Hejtmani Horního Rakouska a Jihočeského kraje Josef Pühringer a Jiří Zimola vyzvali své ministry dopravy, aby o přestavbě tahu E55 na rychlostní komunikaci jednali.

Jihočeský a hornorakouský hejtman se obávají, že pokud bude dokončena rychlostní komunikace z Lince na hranice, ale dále do Českých Budějovic zůstane řidičům k dispozici pouze stávající komunikace, stane se z ní silnice smrti.

Páteřní komunikace sever-jih z Prahy do Salcburku by se podle hejtmanů měla stát prioritou obou zemí, jednat by o ní měli ministři dopravy a další zainteresované osoby. „Nechceme se smířit s tím, že se příprava a realizace této investice neustále odsouvá. Upozorňuji jako jihočeský hejtman na to, že tím, že po realizaci rychlostní komunikace na straně Horního Rakouska může na jihočeské straně vzniknout úzké hrdlo a ze stávající nebezpečné silnice E55 se může stát skutečně silnice smrti,“ uvedl Jiří Zimola. Upozornil přitom, že kraj se stavbou rychlostní silnice nemůže nic udělat, silnice I/3 patří státu.

Stát zatím nevytvořil ani harmonogram stavby rychlostní silnice z Českých Budějovic na hranice. Předchozí ministr dopravy sice podle Pühringera slíbil, že R3 se bude budovat v letech 2015 až 2020, podle hejtmana Zimoly ovšem nyní dává stát přednost výstavbě dálnice z Budějovic do Prahy. „Musíme se neodkladně setkat s ministrem novým,“ uvedl Josef Pühringer.